Hírforgó

„Az Idő kerekét megállítani nem lehet”

A hivatásos gondnoki hálózat két kiválóságának ünnepélyes búcsúztatására került sor Szarvason a Járási Hivatalban a majális előtti délutánon.


Megtisztelte jelenlétével a köszöntést dr. Jelenka Gyöngyi, a Békés Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának vezetője, Hodálik Pál alpolgármester, dr. Skorka András, a Szarvas Járási Hivatal vezetőhelyettese, Uhljárné Lestyán Edit, a Szarvasi Járási Hivatal Gyámhivatalának vezetője, valamint a Hivatal osztályvezetői és munkatársai.

Köszöntőt mondott Gaál Roland, a Járási Hivatal vezetője, aki beszédét Elisabeth Kübler-Ross szép gondolatával kezdte: „A leggyönyörűbb emberek azok, akik ismerik a kudarcot, a szenvedést, a harcot, a veszteséget és megtalálják a kivezető utat a mélységből. Ezekben megvan az emberekben a kellő megbecsülés, érzékenység és megértés az élet iránt, amely eltölti őket részvéttel, kedvességgel és szeretetteljes törődéssel.”

Majd ekként jellemezte a hazai hivatásos gondnokság jelentőségét:

– A gondnokoltak száma Magyarországon kb. 55-60 ezer fő. A gondnok a gondokolt vagyonának kezelője, törvényes képviselője, meghallgatja a gondokolt személyes kívánságait és vagyoni helyzetétől függően igényeit lehetőség szerint teljesíti. Folyamatosan kapcsolatot tart a gyámhatósággal.

A gondnokoltak és hozzátartozóik biztosak lehetnek abban, hogy senki nem tud visszaélni a rászorultak vagyoni helyzetével, hiszen a gondnok személyében mellettük van egy ember, akiben bízhatnak, aki meghallgatja a bajukat, bánatukat és lehetőségeihez mérten segítséget nyújt problémáikra.

A gondnokság intézménye arra szolgál, hogy azoknak az embereknek a segítségére legyen, akiknek mentális megbetegedése vagy mentális képességeik fogyatkozása miatt tartósan vagy átmenetileg sérült a döntési képességük.

A gondnokság intézményével a gondnokoltat megfosztják az önálló döntés jogától, ezért kell a törvénynek garanciát nyújtani arra, hogy a gondnokság szükségességéről olyan eljárásban szülessen döntés, amely kizárja a visszaéléséket és az indokolatlan jogkorlátozásokat.

Majd hangsúlyozta a két, most búcsúztatott hivatásos gondnok helytállását:

– Hraskó Jánosné Kati nyugdíjba vonulását megelőzően Szarvas Város Polgármesteri Hivatalának köztisztviselője volt. Hivatásos gondnokként 2011 óta tevékenykedik. Feladatát mindig nagy empátiával, kötelességtudattal látta el. Sonkoly János 2011 decembere óta végzett hivatásos gondnoki tevékenységet. Korábban asztalos szakoktatóként dolgozott a Székely Mihály Szakképző Iskolában. A szarvasi Gyámhivatal első és ez idáig egyetlen férfi hivatásos gondnoka volt. Feladatellátásakor a férfias határozottság, ugyanakkor a megértő gondoskodás egyaránt jellemezte.

Gaál Roland beszédét végül egy szép bibliai történettel fűszerezte:

– Jóbot meglátogatja három barátja. Amikor meghallotta Jób három barátja, hogy mennyi baj érte őt, eljöttek a lakóhelyükről. Megállapodtak egymással, hogy elmennek hozzá és részvéttel vigasztalják őt. De amikor messziről megpillantották, alig ismertek rá. Hangosan sírni kezdtek, megszaggatták köntösüket, és port szórtak a fejükre. És mellette ültek a földön hét nap és hét éjjel; de egyik sem szólt hozzá egy szót sem, mert látták, hogy milyen nagy a fájdalma.

Hodálik Pál, Szarvas város alpolgármester Babák Mihály polgármester, valamint Dankó Béla országgyűlési képviselő üdvözletét is tolmácsolta, majd Szarvas város közössége nevében megköszönte az áldozatos gondnoki tevékenységet.

– Óriási empátiával végezték munkájukat, amiről tudnunk kell, hogy ha úgy adódik: akkor menni kell, nincs nappal és nincs éjszaka. Úgy gondolom, munkátokra tanácsadóként méltán számíthatnak Szarvas civil szervezetei.

Az alpolgármester frappáns gondolatsora után a délután háziasszonya, Szurominé Bánfi Éva felkonferálta a Szlovák Általános Iskola kis csapatát, akik Sindel Csilla tanárnő betanításában kedves vegyes zenés összeállítással kedveskedtek a két ünnepeltnek. A Benyó Eszterrel az élen jeleskedő diákok műsora után dr. Jelenka Gyöngyi, a megyei gyámhivatal vezetője és Gaál Roland járási hivatalvezető Dányi László: Az Áchim L. András utcai fiúk című könyvével és egy szál virággal köszöntötte a búcsúzókat, akik ezután villáminterjút adtak a Körös TV-nek, majd a búcsúztatás az ilyenkor szokásos módon, bensőséges hangulatú állófogadás és baráti beszélgetés mellett ért véget.