Hírforgó, Képgaléria, Média

Átadták a Nyitott Műhelyt

A téli és jócskán elanyátlanodott állapotokhoz képest rá sem lehet ismerni a Szarvasi Szlovák Tájház belsejére. Új seprő jól seper alapon, az új gondnok kiválóan dolgozik, így Urbancsokné Pljesovszki Ildikó és lelkes csapata valóságos varázslatot tett a házzal.


Ezt mindazok megtapasztalhatták, akik hétfő délután ellátogattak a Nyitott Műhely sorozat nyitányára. Az érdeklődésre jellemző, hogy a hirtelen jött özönvízszerű égi áldás ellenére a vendégek valósággal megszállták a szobát-konyhát-kamrákat, de még a gangon is álltak.

Urbancsokné Pljesovszki Ildikó köszöntőjében – illetve már a protokollnyitány előtt is – utalt arra, hogy jelenlegi céljuk felmutatni a Tessedik-kor viseletét. Mótyán Tibor, a Szarvasi Szlovák Önkormányzat elnöke is méltatta a változást, hangsúlyozva, hogy Csicselyné Korbely Zsuzsanna munkásságát tekintve őt a továbbiakban is társadalmi gondnoknak tekintik. Az új gondnok egyébként remekbeszabott szakmai összefoglalót adott a valamikor Szarvasi Vegyes Háziipari Szövetkezet történetéről, az 1952-es indulástól kezdve egészen 1976. január 1-jéig, amikor is létrejött a SZIRÉN Szövetkezet. Mint hallhattuk, a ’60-as évek elejére már 1615-en dolgoztak, Szarvason kívül voltak részlegek Dobozon, Békéscsabán, Öcsödön, Kondoroson, Vésztőn, Medgyesegyházán és Mezőtúron. A fúzió idejére a létszám 2675 főre gyarapodott.

Urbancsokné Pljesovszki Ildikó azt is elmondta, hogy a Ház az új rend szerint szerda délelőtt a diákokat fogadja, továbbiakban szerda és péntek délután tart nyitva. De kérésre csoportok számára bármikor megtekinthető. A diákok csoportjai ingyen látogathatják, a Nyitott Műhely részvételi díja 400 Ft/fő foglalkozásonként. Megköszönte Galáth Mama, Kupecz Sándorné Kőrösi Berta és mások segítségét.

Mótyán Tibor szlovák önkormányzati elnök mellett üdvözölte az új kezdeményezéseket Hodálik Pál alpolgármester, aki az Önkormányzat nevében elismerően szólt a változásokról, egyben átadta Babák Mihály polgármester és Dankó Béla országgyűlési képviselő üdvözletét.

A Ház gyűjteményének élővé tétele miatt külön köszönetet mondott Csasztvan András úgy is, mint a Tessedik Hagyományőrző Közalapítvány és más fontos köztestületek vezetője. Külön kiemelte, hogy számukra szerencsés, amiért a mostani „bemutatkozáskor” a szarvasi szűcsmesterséget választották. Egyben utalt néhai Skultéti Kati néni ilyen irányú munkásságára.

A jelenlevő kisdiákok és felnőttek örömére a délután a Kőrösiné Zvara Marcsi-féle csöröge – ahogy a tótok mondják: „heróka” – és némi bodzaüdítő kóstolójával folytatódott kötetlen beszélgetés és az újjávarázsolt gyűjtemény megtekintése közepette.

A nyitányon, mint a tulajdonos cég vezetője részt vett Samu Tamás, a SZIRÉN Kft. igazgatója. Mint ismeretes, annak idején Szabó Lórándné Lili néni szövetkezeti elnök hozta létre a Házat 1975-ben. A nyitányon elhangzott egy ígéret, pontosabban ajánlat is: aki egy régi háziipari termékkel kopogtat be, annak ingyenes a belépés.

A Nyitott Műhely sorozat nagyszerűen indult. Várjuk az ígéretes folytatást.