Hírforgó, Képgaléria, Média

KML-jármű közelről

Májusban állították rendszerbe Békés megyében az új katasztrófavédelmi mobil labor járművet, miután a rajta szolgálatot teljesítők megfelelő képzést kaptak.


A Békés KML-t veszélyes anyag, vagy annak jelenlétére utaló körülmény esetén riasztják, a káreset helyszínén azonnal képes vegyi-, biológiai és radiológiai felderítésre, valamint szükség esetén mentesítési feladatok ellátására.

Most a megyei sajtó képviselői is közelebbről láthatták, mit tud a KML-jármű. Június 26-án délelőtt ugyanis Marton Gergely tűzoltó őrnagy és Kisgyurka Sándor tűzoltó főhadnagy interaktív beszélgetés formájában tájékoztatta az újságírókat a különböző műszerek működéséről és használatáról. Az iparbiztonsági főfelügyelő és a KML parancsnoka elsőként a kézi felderítő eszközöket mutatta be, így a magyar fejlesztésű felületi sugárszint- és szennyezettségmérőt, valamint a hőkamerát. A 12 ezer anyagot azonosítani képes spektrométer mindenki szeme láttára, mindössze két perc alatt felismerte a formaldehidet. A vegyi felderítő eszközök közül nem véletlenül ez a legnagyobb újdonság.

Marton Gergely az operatőrök és a fotóriporterek kedvéért magára öltötte az “A típusú védőruhát” is, amely mint mondta, véd a savaktól, lúgoktól, a különféle veszélyes anyagoktól. Viselője bármilyen környezetben és közegben biztonságban érezheti magát. Az újságírók láthatták a gázérzékelőket, a bioszenzort, az éjjellátót, sőt a kézi meteorológiai mérőműszert is. A gyorstesztek bemutatása után a szakemberek a mentesítő eszközök használatát is ismertették.

Az integrált video-, informatikai- és helymeghatározó rendszerrel felszerelt, értékes jármű hozzájárul a megye lakosságának biztonságához. Baj esetén már nem a szomszédos megyéből riasztanak KML-t, hanem a megyeszékhelyről, Békéscsabáról indul jármű. Munkaidőben legkésőbb a riasztást követő húsz percen belül megkezdi a kárhelyszínre vonulást.