Hírforgó

Madármentés a KMNP-ben

Június 18-án Dévaványa térségében a Körös-Maros Nemzeti Park egyik természetvédelmi őre a területellenőrzés során egy korábbról már ismert, 2 fiókás parlagi sas fészket leszakadva talált.


A fészek egy magas, öreg nyárfa felső harmadában helyezkedett el, ahol a szülő madarak szorgalmasan gondozták két, immáron 3-4 kilós, szépen kitollasodott fiókájukat. Az idős fa kihajló, korhadt ágai, nem bírták el a közel egy mázsás fészek súlyát, ami végül a talajra zuhant. Az egyik fiókát a fészek maga alá temette és sajnos elpusztult, de a másik szerencsésen túlélte a több mint 10 méteres esést.

Az aggódó szülők a levegőben körözve őrizték pórul járt utódaikat. A túlélő fiókát azonnal biztonságba helyezték és ideiglenes táplálását is megoldották, mialatt a sas család részére egy mesterséges fészekalapot erősítettek a fára. A stabil fémvázas kosarat ágakkal, gallyakkal pakolták meg, s ide helyezték vissza a balesetet sikeresen átvészelt fiókát, akihez hamarosan a szülők is visszatértek.

A szülők viselkedését, a parlagi sas család mindennapjait folyamatosan figyelemmel kísérik a továbbiakban, remélve, hogy sikerrel nevelik majd fel testvér nélkül maradt csemetéjüket, s az elkövetkező években is szívesen birtokba veszik az emberkéz által biztonságossá tett fészket.