Felhívások, Közlöny

Ebösszeírás Mezőtúron

Felhívás ebösszeírással kapcsolatos feladatokról.


Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. Törvény (Ávt.) 42/B. § (1) bekezdése rendelkezése alapján a települési önkormányzatok eb rendészeti feladataik elvégzése érdekében, és a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel, három évente legalább egy alkalommal eb összeírást végeznek, mely alapján elektronikus nyilvántartást kell vezetni az ebre és tulajdonosára vonatkozó adatokról. Tájékoztatjuk a Tisztelt lakosságot, hogy a nyilvántartás létrehozásának célja nem az eb tartók megadóztatása. Mezőtúr Város Önkormányzata az eb összeírás adatai alapján, nem tervezi az eb rendészeti hozzájárulás bevezetését.

Ugyanakkor a lakosság részéről folyamatosan érkeznek bejelentések az utcán gazdátlanul kóborló, és a járókelőkre támadó kutyákról. A nyilvántartás készítésének célja elsősorban az oltatlan ebek kiszűrése, valamint a kóbor állatok tulajdonosainak könnyebb beazonosíthatósága.

Az eb tulajdonosa az eb összeíráskor köteles az adatlapon kért adatokat az önkormányzat rendelkezésére bocsátani. Aki ezen kötelezettségének nem tesz eleget, az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998.(XII.31.) sz. Korm. rendeletben foglaltak alapján bírság megfizetésére kötelezhető.

Jelen tájékoztató mellékletét képező nyomtatvány kitöltésével 2013. július 30-áig önkéntesen teljesíthető az ebekre vonatkozó adatszolgáltatás. Aki több kutya tulajdonosa vagy tartója az minden ebre külön nyomtatványt köteles kitölteni. (További példányok beszerezhetők a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal portáján). Kérjük, hogy a kitöltés során ne hagyjanak üresen részeket és ne maradjon el az aláírás sem. Amennyiben valamely adat nem vonatkozik a kitöltőre, azt a sort kérjük húzza ki!

Azon ingatlanok esetében, ahol tartanak kutyát és annak a tulajdonosa vagy az ingatlan bérlője nem nyilatkozott, a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal dolgozója helyszíni ellenőrzés során gyűjti be az adatokat.

Annak érdekében, hogy a nyilvántartás aktuális információkat tartalmazzon, az eb tulajdonosok – az összeírást követően – kötelesek az adatokban bekövetkező változásokat bejelenteni.

Felhívom a Tisztelt eb tartók figyelmét, hogy a 41/2010.(II. 26.) sz. Korm. rend. 17/B. § (10) bek. alapján 2013. január 1-jét követően „Négy hónaposnál idősebb eb csak transzponderrel (mikrochip) megjelölve tartható”.

Továbbá tájékoztatok minden kutyatartót, hogy kötelező veszettség elleni oltást csak transzponderrel (mikrochip) megjelölt eb kaphat. Ezért kérek minden eb tartót, hogy a 2013. év szeptemberében a megszokott módon megtartásra kerülő veszettség elleni védőoltás időpontjáig a szolgáltató állatorvosokkal kutyáikat transzponderrel (mikrochip) megjelöltetni szíveskedjenek, mivel az oltások helyszínén, az oltással azonos időben a transzponder (mikrochip) behelyezése nem végeztethető el.

Kérek minden lakost, hogy töltse ki a Mezőtúr és Vidéke Újságban közzétett adatlapot és juttassa el a lenti lehetőségek valamelyikére:

  • személyesen a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal portáján elhelyezett gyűjtőládába
  • postai úton a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal címére (5400 Mezőtúr, Kossuth tér 1.)
  • a kdeak@mezotur.hu e-mail címre

Adatlapot igényelhetnek a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal portáján is, illetve letölthető ITT.

További felvilágosítás és tájékoztatás a 06 /56/ 551-946-os telefonszámon vagy a 06 /56/ 350-971-es telefax számon kérhető Deák Károly műszaki ügyintézőtől.

Köszönjük, hogy a nyilatkozat kitöltésével és annak a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatalba történő visszajuttatásával előmozdítja az eb összeírás sikerét.