Hírforgó, Képgaléria, Média

A Túri Olvasókör jelesre vizsgázott

Papp Dezső békésszentandrási csángó táborát – amely az idén is a Polgári Magyarországért Alapítvány és magánszemélyek áldásos támogatásával valósul meg – hosszú évek barátsága fűzi a Túri Olvasókörhöz.


A Mezőtúr város életében legaktívabbnak számító civil szervezet július 13-án, szombaton a Berettyó-parti városban látta vendégül a Gyurka Valentin vezette rendkívül szimpatikus gyerekcsoportot. A Túri Olvasókör Patkós Éva óvónő és Kalóczkai Sándorné – a kör alelnöke – már hónapok óta gyűjtötte a a csángó gyerekek javára a ruhákat, játékokat. Gyűjtésükbe Karsainé Erzsike is beállt, aki lelkes lokálpatriótaként elmaradhatatlan aktivistája ezen karitatív akcióknak.
A tábor lelkes csapatát szombat reggel – majd este is – a Túri Olvasókör által biztosított kényelmes busz szállította Békésszentandrásról – a gyerekeknek nagy élményt jelentő kompon át – Mezőtúrra.
A programgazda túri portya a strandon indult, ahol éppen elkezdődtek egy gyermek vízilabda torna látványos küzdelmei. Az üdítő strandolás mellett a gyerekek láthattak a ligetben egy valódi honfoglaláskori íjászbemutatót is.
Déltájban a csapat felkerekedett, meg sem állt a Pocakos Vendéglőig. Ott nyár lévén hideg gyümölcsleves, rántott szelet tört krumplival és uborkával összeállítású, bőséges és finom ebéd várta őket.
Az üdítő ásványvizek elfogyasztása után a Túri Fazekasmúzeum következett. Ott Török Antalné Katalin kedves kalauzolásában kicsik és nagyok rácsodálkozhattak a túri fazekasság évszázadait bemutató állandó kiállítás szépségeire. Emellett a gyermekek lelkét rendkívüli módon megérintette a Fekete Júlia kerámiaművész gyönyörűséges darabjaiból válogatott időszaki tárlat. Lévén a csángó magarok hithű római katolikusok, nagy sikere volt a Jézus szenvedéstörténetét megjelenítő sorozatnak, továbbá az Árpád-házi szentek életét megörökítő alkotásoknak. Mindkét sorozat nagyszerű lehetőséget kínált arra, hogy a Szenes János csütörtököi rendhagyó történelemóráján hallottakat a képzőművészet adta lehetőségek mentén is rögzítsék a moldvai Külső-Rekecsinben élő kisdiákok.
A városnéző séta stílszerűen a túri sétálóutcán is folytatódott a Szabadság téri játszótér kalandjain át egyenesen a Móricz Zsigmond Közösségi Ház jurta-terméig.
Ott a csángóföldi vendégek pazar tánc- és népdalcsokorral, táncházzal kedveskedtek az érdeklődő túri családok apraja-nagyjának. Gyurka Valentin és Borsos Rózsa vezényletével – és a zseniálisan doboló Szarkas Misi dobszólói mentén – szépséges csokrot nyújtottak át a Rekecsin környéki sajátságos ritmusú dalokból és táncokból. A túri Index TV és Papp Dezső kamerája, valamint számtalan fotóapparát szüntelen ténykedése mellett rögzített délután kiegészült görögdinnye partival, finom aprósütemények és pogácsák fogyasztásával. A csángó táncház osztatlan sikert aratott a hétéves apróságoktól kezdve a nagymamákig mindenki körében.
A rendkívül tartalmas túri portyára szánt idő elröpült, kora este a csángó gyerekek visszaindultak Békésszentandrásra Rózsa és a Szentendréről első ízben hozzájuk csatlakozó Enikő és Papp Dezső vezetésével. Ott már javában várta őket egy hamisítatlan, bográcsos marhaprököltes családi vacsora. Ezzel egyidőben Gyurka Valentin Budapestre utazott, hogy július 15-én szakmai megbeszéléseket folytasson a Nemzeti Erőforrások MInisztériumában az újabb pályázati lehetőségekről.
A csángó gyermekek dicséretére szól, hogy az ebédnél egy szolnoki, Mezőtúrra kiránduló család áradozott a gyerekek fegyelméről. Később a Túri Fazekasmúzeumban Törökné Katalin is kiemelte, hogy nem tudja, mikor látott ennyire jól nevelet gyerekeket utoljára.
Összességében a Túri Olvasókör segítőivel együtt jelesre vizsgázott szervezésből és vendéglátásból.