Hírforgó, Képgaléria, Média

Egy vérbeli fekete komédia Szarvason

A felolvasószínház műfajához mérten népes közönség jelent meg szerda este a Cervinus Fesztivál folytatásán.


A Cervinus Teátrum művészei és vendégeik – Magyarországon első alkalommal – Ivan Holub: A temetés című vígjátékát tárták a nagyérdemű elé. Holub neve jól cseng Szarvason és Békéscsabán is. A Cervinus Teátrum 2010 májusa óta játssza nagy közönségsikerrel az Angyal, avagy az Igazság című szatirikus vígjátékát. A Jókai Színház pedig korábban sikerrel mutatta be a Jávor c. mesejátékát.

A kortárs szlovák színházművészet élő legendája már tíznél is több drámát írt. Az Amerikában is ismert szerző a pozsonyi egyetemen tanult színház és televíziós rendezést. Zseniális mestere a rögtönzésnek, a kisemberek ünnep- és hétköznapjai bemutatásának. Gyermekek és felnőttek nyelvén egyaránt sikeresen alkot.

A temetés című vérbeli fekete komédiája a gazdag agglegény temetése és az örökség körüli bonyodalmakat dolgozza fel. Bonyodalmak pedig jócskán akaadnak, hiszen a temetés csak megrendezett egy emlékezetes disznótort követően. Minden az álszent képmutató gyász s az örökség iránti mihó kapzsiság jegyében zajlik a történetben. Kacagtató, morbid komédiázás, sokszor kabaréba átcsapó jelenetek közepette. Mindebből a nép vaskos kiszólásai és a tömény erotika sem hiányozhatnak a Holubtól megszokott groteszk csipkelődés formájában.

Milost Korcsmáros György Jászai-díjas, Pistát Korcsmáros András, Angélát Dósa Zsuzsa Domján Edit-díjas, a Halált Gulyás Attila Békés Megyei Junior Príma-díjas, Ruzsát Kiss László (a szarvasiak régi ismerőse a Passióból), Palyót Benkő Géza, a Doktort Varga Viktor színművészek keltették életre. Márta szerepében Brachna Irént, Irénke alakjában Csasztvan Zsuzsannát hallhattuk. Csasztvan András narrátorként működött közre.

Fenti összeállítású csapat összmunkáját jelzi, hogy a közönség többszörösen hülyére röhöghette magát az eredeti poénok hallatán. Összességében e felolvasószínházi változat egy belátható időn belüli teljes színházi rendezés kirobbanó közönségfogadtatását sugallja. A szerda este látottak-hallottak erre utalnak.