Hírforgó, Képgaléria, Média

Lakodalmi és irredenta hangulatok bűvöletében

Csütörtök este újabb zenei színfolttal gazdagodott az idei Cervinus Fesztivál. A Laurik László vezette Szarvasi Rezesbanda régi lakodalmak, toborzók és legénybúcsúk, báli mulatságok világát idézve szólaltatott meg magyar, német és szlovák dallamokat.


Produkciójukat megelőzően Csasztvan András a régvolt lagzik emlékét vonultatta fel ünnepi fekete-fehérben. Majd Laurik László ismertette a szarvasi rezesbandák évszázados hagyományát.

A Rezesbanda pillanatok alatt meghódította a közönséget a régenvolt nagy muzsikálók napjainkig átmentett mulatós csokraival.

Még az est ezen zenei vonulata nagyjából bő évszázad hangzásvilágára építkezett, a Rezesbanda vendégeként fellépő Vesztergám Miklós tárogatóművész szóban és dallamban is egészen a kuruc idők töröksípos mélyéig repítette vissza a közönséget.

A Népi Hangszerek II. Országos Találkozójának díjnyertes tárogatóművésze blokkjait Rákóczi-Béri Balogh Ádám és mások eredendő kuruc hagyományaitól kezdve fűzte 1848 dalain át egészen az első világháborús katonadalokig. Majd az igényesen válogatott zenei anyag idősíkján haladva így juttatta el a közönséget a Trianon utáni legszebb irredenta dalok ma újbóli virágzásukat élő csokráig. Mindvégig hallatlan magas művészi fokon megszólaltatott dalai a “Hazám, hazám” és a “Magyar Hiszekegy” előadásával érték el az érzelmi csúcspontot. Mivel a Rezesbanda és Vesztergám Miklós két évvel ezelőtt Szentegyházán az akkori “Őszi hadjárat” során ismerkedtek meg, a lelkes közönség vastapsa előtt valódi ’48-as toborzódalok hangzottak fel a Kossuth-nóta társaságában.

Dicséretes, hogy az est folyamán a két világháború katonadalai is felcsendültek, mint a Százados év… vagy az Érik a ropogós cseresznye.