Postaláda

Fokozott rendőri ellenőrzés kérése

Nagyobb rendőri jelenlétet kér Szarvas város közterületein Babák Mihály polgármester – derül ki az Önkormányzat leveléből.


Szarvas Város Önkormányzata

Szarvasi Rendőrkapitányság
Oltyán Sándor r. alezredes, városi rendőrkapitány úr részére

Tisztelt Kapitány Úr!

Amint arról már tájékoztattam, állandósult – és egyre mélyülő – problémát jelentenek városunk játszóterein az ott nagyobb számban összegyűlő, jelentős mennyiségű szabadidejüket hangoskodással töltő, a gyermekekkel és az őket őrző anyákkal kötözködő felnőtt férfiak csoportjai.

Az erősödő lakossági elégedetlenség hatására a helyi civil szerveződések is egyre nyomatékosabban hívják fel a figyelmet erre a jelenségre.

A Szarvasi KOMÉP Városgazdálkodási Kft. mint a közterületek üzemeltetője, a közfoglalkoztatási programban biztosított lehetőséggel élve őrszolgálatot alakított ki a játszóterek őrzésére, azok értékeinek megóvására. Ezen őrszolgálatot teljesítő személyek intézkedési joggal nem rendelkeznek – nem is rendelkezhetnek -, a rend megtartására alkalmazható eszközeik igen korlátozottak.

Tegnap, azaz 2013. július 24-én este a szarvasi Kossuth téren az egyik őrszolgálatot ellátó munkavállalót egy ilyen csoportból kiváló személy bántalmazta, őt karóval nyakon ütötte, amely bántalmazás következtében orvosi ellátásban kellett részesíteni. Ismereteim szerint az eset következményeként hivatalból, garázdaság gyanúja miatt büntetőeljárás megindítására is sor került.

Ez az eset néhány óra alatt óriási visszhangot kapott, a lakosság széles körében váltott ki riadalmat és élesen megfogalmazott igényeket a szigorú intézkedések iránt. A város békéje most valóban megsérült. Alaposan lehet tartani attól, hogy a (türelmüket eddig nagy erőfeszítéssel megőrző) szarvasiak olyan önvédelmi akciókhoz nyúlnak, amelyek kezelése sokkal nagyobb erőfeszítést igényel, mint egy ilyen folyamat megelőzése. Egy közösségi oldalon már most olyan, demonstrációra szóló felhívás jelent meg, amely alig félreérthetően a lakosság egyik csoportja elleni fellépésre biztat. Ezen tények alapján jogos az aggódása város nyugalmáért és a feszült helyzetben bármikor előidézhető rendbontások miatt.

Tisztelt Kapitány Úr!

Arra kérem Önt, hogy a közrend őrzésére hivatott rendőrség az eddigieknél is nagyobb számban foganatosítson ellenőrzést, járőrözést a közterületeken, különös figyelemmel a város játszótereire és a köznyugalmat megzavarókkal szemben a legszigorúbban alkalmazza a rendelkezésére álló összes törvényes eszközt.

Kérem Önt arra is, hogy tájékoztatni szíveskedjen az előzőekben írott büntetőeljárás menetéről és eredményéről.

Kérem a rendőrség kiemelt figyelmét az esetleg szerveződő demonstrációk során a város biztonságának, nyugalmának megőrzése, bármilyen kár elkerülése érdekében.

Szarvas, 2013. július 25.

Tisztelettel:
Babák Mihály polgármester