Hírforgó, Képgaléria, Média

Baráti körben a szilváról

Kora délutánig tartó heves és hideg eső követte a szombat reggeli röpke napsütést a Szilvanapok második napján.


Így már az Alföld Bike résztvevői is csepegős időben gyülekeztek a Vízi Színháznál. Még a fesztiválsátrakban, a színpadokon tízkor elindultak a meghirdetett programok, gyülekeztek Szarvas Város Baráti Körének aktivistái és szimpatizánsai a “Civil Ligetben” felállított sátrukban. A barátságtalanra fordult délelőttben elkéltek a lélekmelegítő szilvóriumok és Janecskó Laci híres meggybora. A hölgyek mindeközben finom süteményekről gondoskodtak. Nagy keletje volt a Zsapkáné Zsuzsa elnökasszony minőségi almás lepényének, a szőlőknek, pogácsáknak és természetesen a szilvatermékeknek.

Olyan elmaradhatatlan aktivisták tűntek fel az érdeklődő vidéki és erdélyi vendégek látogatása közepette, mint Mikus Erika, Tusjakné Marika, Salgó Pista és mások.

Ebben a délelőtti esősen nedves napszakban tartotta meg Szenes János az évekkel ezelőtt nagy közönségsikert aratott Szarvasi Szilváskönyv apropóján a szilvakultusz kialakulásáról szóló népszerűsítő fórumot.

Röviden összefoglalva az Elő-Ázsiában, Balkánon és Európában is honos házi szilva kialakulásának folyamatát, szólt a hazai aszalási hagyományokról – ezen belül a besztercei szilva XVI. századi jelentőségéről a német, cseh és lengyel piacokon. Továbbiakban ismertette a klasszikus lekvárfőzési technikákat, rávilágítva Szatmár-Beregben ma is élő penyigei hagyományra. Ott a lekvárfőzés során a szilvából készült ciberét a magozatlan szilvából főzik, majd szűrés után sűrítik lekvárra.

Ezzel szemben a klasszikus Hármas-Körös vidéki szokások szerint a beszterceit kimagvalják és darálatlan állapotban, szigorúan rézüstben kézi kavarás mellett főzik fel lekvárnak. Néhány izgalmas recept is megidéztetett a könyvből, így például a Nagyváthy János lekvárreceptjei 1820-ból és más érdekességek.

A szerző és hallgatósága megállapodtak abban, hogy 2014-ben a Civil Házban tartják meg a könyv bővített kiadásának bemutatóját.