Hírforgó

Magyarország nem hagyja magát

Magyarország nem hagyja magát. Magyarország jobban teljesít – mindezen szlogenek jegyében és szellemében zajlott csütörtök délután a Cervinus Teátrum színháztermében a rezsicsökkentési fórum.


A fórumra szép számú választópolgár érkezett Szarvasról és a 2. sz. választókerület más településeiről.

A házigazdák Babák Mihály, Szarvas polgármester, országgyűlési képviselő és Dankó Béla, a körzet országgyűlési képviselője voltak. Dankó Béla megköszönte a választókerületben élők aktivitását, s mint hallhattuk: 19 ezer aláírás gyűlt össze a kormányintézkedések támogatására.

A fórum szónoka Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke volt, aki szemléletes táblázatokkal és grafikonokkal érzékeltette a hallgatóság számára, mi minden történt a magyar energiaszektorban 1990-től napjainkig. Font Sándor részletesen kitért a ’90-es években történt gáz- és villamosenergia privatizációkra, amelynek során német és francia állami érdekeltségű társaságok kezébe került e két fontos ágazat.

A fórumon az is elhangzott, hogy a kormány által elkezdett rezsicsökkentési folyamat nem áll meg: novembertől a gáz-, villamosenergia és a távhő költsége további 11,1%-kal csökken. Font Sándor azt is kifejtette, hogy az Európai Unió vezető tagállamai – a német és francia vezetés leginkább – a magyar rezsicsökkentési példa elharapózásától tartanak leginkább. (Angliában a jelenleg ellenzéki baloldal máris fontolgatja hatalomra kerülése esetén a magyar rezsicsökkentés követését.)

A lakosság közüzemi tartozása 15%-kal csökkent egy éven belül – tette közzé néhány napja a hirado.hu a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal adatait. Ez a csökkenés a távhődíjak terén országosan 30%-ot, a fővárosban 17%-ot jelent. Némiképp csökkentek a villanyáram szolgáltatók irányában is a tartozások.

Mint az ismeretes, az Eon visszavásárlás következtében 2015-ben újabb gázárcsökkenés várható, mivel a gázárak megállapításának joga visszakerül a kormány kezébe.

A fórumon azt is érzékeltették, hogy az érintett családok létszámarányosan is kedvezően részesültek az eddigi rezsicsökkentési folyamatokból.