Hírforgó

Magyar-lengyel kapcsolatok erősödése

A lengyelországi Bialski járás küldöttségét fogadta a közelmúltban Békéscsabán Erdős Norbert országgyűlési képviselő, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott. A lengyel delegáció vezetője Tadeusz Lazowski járási vezető volt.


magyar_lengyelA Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartásában lévő Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium idestova tíz éve folytat szakképzési együttműködést a lengyel partner két iskolájával. Az intézmény a Leonardo da Vinci uniós pályázatai révén diák és szakoktatói csereprogramokat működtet, valamint már meglévő képzési programokat újít meg.
A Bialski járás meghívásának eleget téve idén már járt Lengyelországban egy delegáció, melynek vezetője Erdős Norbert országgyűlési képviselő, kormánymegbízott volt. Az akkori magyar küldöttség tagjai között volt Várfi András, Gyomaendrőd polgármestere és Davidovics László, a Leonardo program koordinátora is.

A már régóta formálódó szakmai kapcsolatok erősítésének legutóbbi állomásaként ezúttal a lengyel partner delegációja tett látogatást Magyarországon. A küldöttség tagjait elsőként a Magyar Országgyűlés alelnöke, Jakab István fogadta, majd egyeztetéseket folytattak dr. Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével a szakképzés átalakításáról és a piacképes gyakorlati képzések bevezetéséről. Ezt követően a küldöttséget Békéscsabán Erdős Norbert kormánymegbízott fogadta, aki a magyar közigazgatás átalakításáról és a járások működéséről számolt be a munkacsoportnak. A hivatalos egyeztetéseket követően a vendégek a kormánymegbízott meghívására megtekintették a békéscsabai evangélikus nagytemplomot, ill. ellátogattak a Csabai Kolbászfesztiválra, ahol találkoztak dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel.

A szakmai kapcsolatépítés jegyében a lengyel partnerek a Békés megyei tartózkodásuk alatt arról is egyeztetéseket folytattak, hogy kiállítóként ők is jelen lesznek a jövőre megrendezésre kerülő Nemzetközi Sajt és Túrófesztiválon.