Hírforgó, Képgaléria, Média

Muzsikás a Benkában

Szokatlan időpontban indultak a benkás diákok az Ótemplomba 2013. november 15-én, pénteken délelőtt.


Egy rendhagyó énekórára érkeztünk, melyen a világhírű Muzsikás együttes varázsolt el mindannyiunkat, feledhetetlen élménnyel gazdagított diákokat és pedagógusokat.

Az együttes még 2004-ben határozta el, hogy koncertet ad általános és középiskolai tanulók részére. 2005 óta a MOL támogatja kezdeményezésüket, így ez a program az iskoláknak teljesen ingyenes. Céljuk a népzene színes világának bemutatása, népszerűsítése. Iskolánk 2010-es jelentkezése nyomán vehettünk most részt ezen az alkalmon.

Az énekórán az együttes egyik alapító tagja, Hamar Dániel mesélt az elődeinktől örökölt kincsről, közben megismerkedhettünk olyan különleges hangszerekkel, mint például a mandolin, a hosszú furulya vagy a gardon.  A hangulatos koncert közös énekléssel folytatódott (Hej, Dunáról fúj a szél, Érik a szőlő), majd egy lakodalmi forgatag közepébe csöppentünk. Először kíséret nélkül gyakoroltuk a tréfás rigmust csujogatóval, majd rázendített a „banda”, és valóságosan is átélhettük a népzene közösségteremtő erejét.

Az együttes tagjai – Sipos Mihály, Porteleki László, Éri Péter, Hamar Dániel – kedves közvetlenségükkel, humorral, a zene iránti szeretetükkel, alázatukkal fergeteges hangulatot teremtettek.

A tanulóink a népzene értékeivel feltöltődve álltak fel a padokból, átérezve azt a fantasztikus lehetőséget, amit a Muzsikás együttes önzetlen, odaadó munkája táplál az új generáció hagyománytisztelő lelkületébe.