Hírforgó

Napi egymillió a kötbér

A korábbi ígéretek és a jó idő ellenére nem készültek el a november 30.-i határidőre a városrehabilitációs munkák – hangsúlyozta Hodálik Pál alpolgármester a szokásos péntek délelőtti sajtótájékoztatón.


Mint azt érzékeltette, az ún. I. ütem munkáiból 30% hiányzik. Nagyjából ez az arány a II. ütem esetében is. Viszont a III. ütem készültségi foka (a november 29.-i állapot szerint) 0%.

A munkálatok további felgyorsítása érdekében a Képviselő-testület péntek reggeli rendkívüli ülésén 90 napban határozta meg a beruházás befejezésének végső határidejét. Ennek értelmében napi egymillió forint kötbért számolnak fel – azon területek kivételével, ahol a termálberuházás valósul meg vagy az önkormányzat pótigényekkel élt az eredeti tervekhez képest. Továbbá ha rendkívüli időjárási viszonyok miatt a kivitelezők akadályt jelentenek, abban az esetben a beruházó eltekint a kötbér felszámolásától. A kivitelezők az esetleges akadályoztatást naponként kötelesek jelenteni a Polgármesteri Hivatal részére.

Mint elhangzott, december 2-án hétfőtől 3,5 tonna teherbírású gépkocsik osztályáig a forgalom számára járható a Kossuth utca Béke-Deák közötti szakasza. Az átjárhatóság érdekében mart asztalt és zúzott kő kerül az utca néhány pontjára. Így várhatóan ha ideiglenes jelleggel, de járhatóvá lesz a SZIRÉN saroktól a Családsegítő irányába vezető járdaszakasz. Végleges kialakítása a termálvezeték kiépítése után történhet meg.

A Fő tér vonatkozásában járható az Árpád utca és  Bethlen Gábor utca már burkolt szakasza. Ezzel együtt a Városháza előtti szakasz minősége nem megfelelő, ezért tavasszal legkésőbb a kivitelezőt átrakásra kötelezik. Erősen kritikus állapotú a Deák Ferenc utca aszfaltozott szakasza a Vasút-Kossuth között. Ott is javításra lesz szükség. A Fő téri általános iskola előtti térburkolás akkor folytatódhat, ha a burkolat elbírja a termálkivitelezéshez használt daruk terhét.

Az is elhangzott, hogy november 29-ig a Zenepavilon munkálatai sem fejeződtek be. Hátra van bizonyos felületek megfelelő színkezelése és problémák támadtak a tető rézborításával is. Utóbbi esetében a kivitelező keresi a megoldást.

Hodálik Pál alpolgármester a sajtótájékoztatón arra kérte a szarvasiakat, hogy a Kossuth utca, illetve a Kossuth tér használatba vételekor észlelt problémákat jelezzék a 66/311-122/171-es melléken Tóth Sándor projektmenedzsernél, illetve a 116-os melléken a Titkárságon. Panaszaikat, észrevételeiket megtehetik a pénteki polgármesteri fogadónapokon is.

A termálberuházás kapcsán az is elhangzott, hogy az irányító főhatóság ragaszkodik a kóracél vezeték kiépítéséhez. Nem fogadja el a szénacélra történő változtatást. A történethez tartozik, hogy a tervező eredetileg üvegszálas vezetéket tervezett. Ez utóbbit a világon egyedül az USA-ban gyártják.

Visszatérve a 0%-os készültségű III. ütemhez: a kivitelezők nem vonulhatnak téli pihenőre az Árpád és a Mittrovszky-kastély előtti járdaszakaszok esetében sem. Minden jel szerint az önkormányzat bekeményít a kivitelezők irányában.

A mostani álláspontok szerint legkésőbb 2014 áprilisára mindennek el kell készülnie.