Háttér, Hírforgó

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szarvasi csoportja 2013-as munkájáról

Körmendi Erzsébet, az MMSZ szarvasi csoportjának vezetője idei összefoglalója.


A csoport tevékenysége

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapvető feladata, hogy segítséget nyújtson hátrányos helyzetűeknek, időseknek.

Csoportunk elsősorban adományok fogadását és kiosztását, bonyolítja le, ahol nagy részben ruhaneműket kapunk és adunk. De fogadunk bármilyen felajánlást, ami használható. Mivel a szegénység egyre jobban jelen van, igen magas a segítséget kérők száma. Egyre többen napi megélhetési gonddal is küzdenek.

Igyekszünk szerény képességünkhöz képest segíteni, egyre többen tartós élelmiszert kérnek, sajnos igen nehéz ezeket a kéréseket teljesíteni.

Az ügyeleti idő alatt – heti egy, pénteki alkalom – november 30-ig 205 személy 409 alkalommal jelent meg. Nyáron kb. másfél hónap kiesett az útépítés miatt. 

Adományokat kaptunk

Elsősorban ruhaneműt kaptunk, de egyéb használati cikket is, összesen 165 személytől.

A Vajda Péter Evangélikus Gimnáziummal együttműködési meg­állapodást kötöttünk, diákjai bekapcsolódtak a csoport munkájába. Áprilisban a gimnazisták 500 kg ruhaneműt gyűjtöttek Szeretetszolgálatunk részére.

Rajtuk kívül a Székely Szakképző Iskola Általános Iskolája gyermekeire is lehetett számítani, hiszen ők is gyűjtöttek ruhaneműt.

Adományt adtunk

Csángó magyar gyerekeknek, akik Szentandráson táboroztak, ruhaneművel, édességgel tudtunk kedveskedni.

Az Anya Klubnak folyamatosan biztosítottunk szintén ruhaneműt. A Benka Gyula Evangélikus Általános kisiskolásainak szervezett hittan táborban csoportunk biztosította és elkészítette uzsonnát, három középiskolás diák segítette a tanárnő munkáját egy héten át.

Békésszentandráson a Hrcsjár-tanyán szerveztek vándortábort, igazán rászorult, hátrányos helyzetű gyerekek részére. Szép mennyiségű tartós élelmiszert és ruhaneműt vittünk ide is. Öröm volt látni annak a kis fiúnak széles mosolyát és csillogó szemét, akit felöltöztettünk.

A Dél-alföldi Régió szervezésében bekapcsolódtunk a szeretetdoboz akcióba. A Gál Ferenc Főiskola gyakorlósai, a benkások és a szlovák általános iskolások 225 db dobozt és ezen kívül ruhaneműket gyűjtöttek szépen becsomagolva, nagy örömmel. Kárpátaljai gyerekeknek juttattuk el.

Köszönjük a gyerekek, szülők, pedagógusok pozitív hozzáállását. A pedagógusok visszajelzéséből tudjuk: a gyerekek izgalommal, szeretettel állították össze a csomagokat.

Anyagi helyzet

Nagyon nehéz, pénzbeli adományt idén nem kaptunk.

A régió az adó 1%-okból jutatott összeget számunkra, ebből fedeztük közüzemi számláinkat és egyéb kiadásainkat.

Az Önkormányzatnál pályáztunk, 10.000 forintot nyertünk, ezen tartós élelmiszert vásároltunk.

Előttünk álló feladatok

Decemberben lezajlott az „Adni öröm!” elnevezésű karácsonyi jótékonysági akció, ami a legnagyobb volumenű tartós élelmiszergyűjtés, a Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR csoporthoz tartozó üzletek akciójában a rászorulók számára. A tartós élelmiszergyűjtés 2013. december 16-tól 21-ig, 8 órától 19 óráig tartott. Munkánkat 18 diák segítette, mely igazán nagy segítség volt számunkra. Fogadtuk a jó szándékú adományozókat, akik adományaikkal segítenek nehéz helyzetű embereken. Az adományozott élelmiszert folyamatosan osztjuk ki, idén olyan időseknek, betegeknek szeretnénk adni, akik nem tudnak eljutni semmilyen osztásra.

Szeretnénk elérni, hogy a fiatalok is elhivatottságot érezzenek a rászorulók segítése iránt, azért várjuk, mint minden évben az önkéntesek jelentkezését.

Jövőre 25 éves évforduló lesz, erre helyi programot is szervezünk, valamint az országos rendezvényekbe is bekapcsolódunk.

Megköszönve segítőink munkáját, Áldott Karácsonyt és Békés, Boldog Új Esztendőt kívánunk!

Körmendi Erzsébet
a szarvasi csoport vezetője