Postaláda

A gimnázium leendő épületéről tárgyaltak

2013. december 18-án Szarvas Város Oktatási-Gazdasági Bizottsága napirendjén szerepeltek a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium új, Kossuth u. 43. szám alatti épületével kapcsolatos teendők. Az Evangélikus Egyház részéről Ónodi Szabolcs készített rövid összefoglalót az ülésen elhangzottakról.


Földesi Zoltán elnök úr
Szarvas

Tisztelt Elnök Úr! Kedves Zoltán!

Köszönetem és elismerésem a tegnapi együttes bizottsági ülésen tapasztaltakért. Mindvégig éreztem részetekről a felelősségteljesen átgondolt, logikailag jól követhető, a város hosszú távú érdekeit prioritásként kezelő ügy kezelését a Kossuth 43-as épület felújításával kapcsolatban.

Nyitottságotok, őszinteségetek számomra megtisztelő volt, egyben a további együttműködésre bátorító. Mind ezt hálásan köszönöm!

Csatoltan küldöm az emlékeztetőt betekintésre, melyet az egyházunk valamennyi érintettje számára elküldtem. Áldott Karácsonyt és megértésben bővelkedő új esztendőt kívánok.

Szívélyes üdvözlettel:
Ónodi Szabolcs

* * *

Emlékeztető Szarvas Város Oktatási-Gazdasági Bizottságának együttes üléséről
Szarvas, 2013. december 18., szerda

Napirend:

1. Vajda Péter Evangélikus Gimnázium Kossuth L. u. 43. sz. iskolai épület beruházásával kapcsolatos tárgyalás.

Az építés első ütemének kiviteli tervének megismerése, annak elfogadása.

Részemről nagy várakozás előzte meg a városatyákkal történő személyes találkozást, a gimnáziumunk jövőjével kapcsolatos álláspontjuk, döntésük motivációs hátterének megismerésének vonatkozásban.

Summázva:

– konstruktív, jól követő logika mentén, végig befogadó, empati­kus légkörben zajlott a tárgyalás.

– a város vezetőinek célfilozófiája a gimnázium leendő ottho­nával kapcsolatban az, hogy a minőségi nevelő-oktató mun­kához szükséges tárgyi feltételeket maximálisan biztosítják. Ez meghaladja a város jelenlegi anyagi lehetőségeit.

Nagy ívű terveiket úgy tudják realizálni, ha a rendelkezésre álló anyagi források egy részét pályázati önrészként mobilizál­ják.

Ezért három lépésben végzik a beruházást.

1. lépcsőben a belső tér teljes átalakításával (az épület szerke­zeti korlátaival, figyelembevételével) igyekeznek a legjobb feltételeket biztosítani. Imponáló tervet ismerhettünk meg.

Többlet:

– az Öveges pályázat előírásának, épület ráépítésével tudnak eleget tenni

– belső liftet építenek

– akadálymentesítik az épületet és valamennyi szakhatósági előírásnak eleget tesznek.

2. lépcső

KEOP pályázattal fialtatják a pénzt, ezen pályázatot már korábban be is adtak. Reális esélyt látnak a nyerésre. (2 épületre már nyertek.)

Ebből belátható időn belül megoldják a teljes külső felújítást, a nyílászárók cseréjét, és az épület energia korszerűsítését. (Amennyiben a pályázatot elutasítják, úgy a tartalékolt ös­szeget erre a célra fordítják)

3. lépcsőben a tornaterem építését és a sportudvar kialakí­tását tervezik. Ennek forrása a központi költségvetésben tegnap elfogadott 3 milliárdos iskolai sportlétesítmény-fej­lesztési alap, melyre pályázattal igyekeznek időben rajtol­ni. (A terveket előre már el is készítették, várják a pályázati kiírást.)

Az intézmény teljes körű felújításán túl nyitottak minden konstruktív ötletre, mely elősegíti a templom és az iskolaegységének megjelenítését.(Akár úgy is, hogy a jelenlegi közterületek funkcióját újra gondolják) Kettő kérést fogalmaztunk meg az első lépésben:

– az udvaron lévő bitumenes kézilabdapályát aszfalt burkolattal te­gyék balesetmentessé.

– a diákokat befogadó templom fűtés korszerűsítésében legyenek segítségünkre.

Mindkét kérésünket alpolgármester úr méltányolta. Árajánlatot köve­tően a testület elé viszik a kérésünket .

Bizakodva, jó érzéssel távoztunk, mert mindvégig éreztük az együttműködési szándékot, a tanácskozás bizalmi légkörét. Egyetértésünket kölcsönösen szóban is kifejeztük, hogy mind az Evangélikus Egyháznak, mind Szarvas város elöljáróinak közös érdeke, hogy Szarvason minőségi oktatás folyjék a gimnáziumban.

Ehhez pedig minőségi tárgyi környezet alapvetően szükséges.

Testvéri köszöntéssel:
Ónodi Szabolcs