Hírforgó, Képgaléria, Média

“… az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő…”

Fuzik János, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Hodálik Pál alpolgármester, Mótyán Tibor, a Szarvasi Szlovák Önkormányzat elnöke és Andó György, a Békéscsabai Munkácsy Múzeum igazgatója is megtisztelte jelenlétével a “Jövőnk a múltban” c. néprajzi kiállítás szarvasi megnyitóját szombat délelőtt a Tessedik Sámuel Múzeumban.


A népes vendégsereget Csasztvanné Vas Edit archaikus tót egyházi éneke köszöntötte a díszterem galériájáról. A kiállítást Hodálik Pál alpolgármester nyitotta meg, egyben átadta Babák Mihály polgármester, országgyűlési képviselő üdvözletét. Megnyitójában az alpolgármester teljes mértékű elismerését fejezte ki a rendezők irányában.

Gondolatsorát Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója követte, aki az élő néprajz jeles művelőjeként egyebek közt felhívta a figyelmet a szlovák népszokások egyházi hagyományokban történő továbbélésére.

A rendkívül beszédes élőképekből összerakott tárlat vezetését Király Katalin PhD. tartotta, aki a vendégeket egyfajta évközi körútra invitálta. Így részesei lehettünk egy vanyarci karácsonynak, az ecseri lakodalomnak, Rudabányácska görögkatolikus húsvétjának, a maglódi Pünkösdnek, a Pilisvidék farsangjának. Megnézhettük a csömöri Úrnapját, csodálhattuk Püspökhatvani búzaszentelését, szüretelhettünk Kesztölcön és megtudhattuk, milyen a tirpák Aratónap. S ami a szarvasiak számára nagyon is fontos: bepillanthattuk az Ótemplomba gondolatban, hogy ott legyünk az őszi termésáldáson.

Igen nagy értéke a korábban már Békéscsabán is nagy sikerrel bemutatott anyagnak, hogy a valóságnak megfelelően mutatja be egy-egy kiragadott település esetében a szlovák közösségek szokásvilágának együttélését más nemzetbéli kultúrákkal. Az ezredéves egymás mellett élés és találkozás jegyében. A március elejéig megtekinthető tárlat felejthetetlen élményt kínál bárkinek. Egyben nagyszerű lehetőséget biztosít mindazon tanítók és tanárok számára, akik munkájuk során néprajzzal illetve honismerettel, népismerettel foglalkoznak.