Hírforgó, Képgaléria, Média

Törzsvezetési gyakorlat

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon is “működésbe lépett” február 6-án az operatív törzs. A kijelölt állomány az országos törzsvezetési gyakorlaton vett részt, a feladat egy rendkívüli téli időjárási helyzet kezelése volt.


A feltételezett szituáció értelmében markáns ciklon alakult ki térségünkben, élénk széllökések kíséretében csapadékzóna érte el Magyarországot. A Tiszántúlon a korábban leesett tíz centiméter után további hetven centiméternyi friss hó hullott. Napközben 60-70 km/órás széllökéseket mértek, észak-keleten így hófúvás bénította a közlekedést. A legrosszabb helyzet Hajdú-Bihar megyében alakult ki, itt személyvonat is elakadt a nyílt vasúti pályán.

Békés megyét közvetlenül nem vonták be a mentésbe, de az elhúzódó műveletek biztosítása érdekében itt is fel kellett mérni a vasúton közlekedők elhelyezésére alkalmas melegedő-, és befogadóhelyeket, azok kapacitását, ezen kívül össze kellett állítani az utak tisztítására, az utasok szállítására, valamint a műszaki mentésre alkalmas, nagy teljesítményű, speciális eszközökkel rendelkező mentőosztagot. A megyei igazgatóságon aktivizált operatív törzset a katasztrófavédelem hivatásos állományú tagjain túl a rendőrség, a MÁV, a közútkezelő megyei szakemberei is erősítették, a Békés Megyei Védelmi Bizottságot pedig annak titkára képviselte.

A törzs tagjai mindvégig precízen, szakszerűen látták el feladataikat, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megerősítése érdekében kijelölték az átcsoportosítható erőket és eszközöket.

A február 6-aihoz hasonló gyakorlatok rendszeresek, hiszen az állomány reagálóképességének szinten tartása a cél.