Hírforgó

Emlékoszlop a Nemzeti Örökség Intézetétől

Magyarország Kormánya még 2013 májusában hozta létre a Nemzeti Örökség Intézetét. Az erről szól hatályos kormányrendelet szerint ez az intézet gondoskodik a történelmi emlékhelyek egységes megjelöléséről.


Mivel Szarvas „A történelmi Magyarország földrajzi középpontja és Trianon-emlékhely” megjelöléssel szerepel a jelenlegi ismereteink szerint 45 települést jelentő rangos névsorban, városunk is kap a Nemzeti Örökség Intézetétől egy Zsigmond Attila okleveles formatervező művész tervei alapján készülő műalkotást. Ez egy két méter magas faragott kőoszlop lesz, melynek dőlt fő nézeti oldalán bronzba öntött kétnyelvű (angol-magyar) történelmi emlékhely felirat, és rövid kétnyelvű ismertető szöveg és a történelmi emlékhelyek logója szerepel majd.

A megvalósításra vonatkozóan Csanádi Péter, a rendezvényszervezésért és társadalmi kapcsolatokért felelős referens – a Nemzeti Örökség Intézetétől – Zsigmond Attila és munkatársai számára helyszíni bejárást végzett március 25-én, kedden Szarvason. A bejáráson részt vett Tóth Sándor vagyonkezelő, a projektcsoport munkatársa, valamint Szenes János, a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány elnöke. Mivel a helyszíni egyeztetés hathatósan eredményes volt, a tervezett emlékoszlop alapozása már április első felében megtörténhet, s azt májusban követheti az oszlopállítás. A tényleges avatásra várhatóan 2014. június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján kerülhet sor.