Hírforgó, Képgaléria, Média

Szituációs gyakorlat Gyomaendrődön

Ezúttal a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi műveleti szolgálata szervezett szituációs begyakorló gyakorlatot egy köteleket is gyártó gyomaendrődi üzem telephelyére.


A gyakorlat helyismereti foglalkozással indult, a műszaki vezető bemutatta a kijelölt állománynak a telephelyet, a fő szakaszolási pontokat, melyek alapos ismerete nélkül nehezebb lenne az áramtalanítás, a gázelzárás. Ezen túl átadta a gyors tűzoltáshoz nélkülözhetetlen, technológiával kapcsolatos főbb információkat is.

A feltételezés szerint a telephely déli részén található épület egyik előállító helyiségében keletkeztek a lángok a szomszédos kazánház műszaki meghibásodása miatt. A tűz gyorsan fejlődött, az egész épületrész sűrű füsttel telítődött. Az üzem területén ekkor épp munkálatokat végeztek, a kiürítés után kiderült, a karbantartók közül egy főnek nyoma veszett. Taktikai szempontból ezért a beavatkozó erők megosztása vált szükségessé. Az épületbe történő bejutás csak egy irányból volt lehetséges, ugyanis a „hátsó bejáratnál” raklapokat, hevedereket, gépeket tároltak.

A gyomaendrődi önkormányzati és a szarvasi hivatásos tűzoltók összehangoltan és szakszerűen hajtották végre a feladataikat.