Hírforgó, Képgaléria, Média

Házi kolbászok és borok versengése a Tessedik Kertbarát Körben

Csütörtök délelőtt – Szent György nap lévén – kilenc minőségi fehér házibor, hét rosé, hét vörös, négy gyümölcsbor (meggy), valamint tíz vastagkolbász és négy vékonykolbász mérettetett meg a Tessedik Kertbarát Kör ezidőtájt hagyományos bor és szárazkolbász házi versenyén.


A Szlovák Közösségi Ház már kilenc óra előtt megtelt versenyzőkkel és szimpatizánsokkal, mivel Békéscsabáról, Kondorosról, Gyomaendrődről is vártak vendégeket.

A verseny kezdetére szorgos kezek varázsoltak fenséges ízű szendvicshegyeket, linzercsodákat és kellő mennyiségű pogácsahalmokat. S aki az ínyét némi folyékony aromában is fürdetni kívánta, bőven válogathatott kedvére, hogy ezt házi fehérrel, vörössel, vagy éppen szilvóriummal teszi-e.

A résztvevőket Mótyan Tibor, mint fő-fő házigazda köszöntötte – ő egyébként a jeles nap és vendégei tiszteletére hegedűjéért is hazaautózott a későbbiekben – hangsúlyozva, hogy a Tessedik Kertbarát Kör idén ünnepli 55. születésnapját, mint Magyarország legidősebb kertbarát köre. Majd bemutatta a nagy tekintélyű zsűrit.

A borzsűrit Gulyás Ferenc neves csongrádi borász irányította, aki egyben a Szent Vince Borlovagrend elnöke. Munkáját két “hazai” borász szaktekintély, Gyuriczáné Kajdi Ilona és dr. Reszkető Péter segítette.

A kolbászzsűri pedig Rafaj János – népszerű falugazdászunk – elnökletével folytatta felelősségteljes munkáját Kupecz Sándor, valamint dr. Demeter László ténykedése mellett.

Kondorosi, majd csabai köszöntések után a zsűri munkához látott, a fehér asztal mellett szurkolók pedig a tetemes enni- és innivaló elfogyasztásához.

Eközben Hajdú Pál tett közzé jónéhány hasznos információt a kör programjairól. Így többek között elhangzott, hogy május 8-án 15 órai kezdettel a szilváról lesz előadás. Május 16-án buszra száll a kör mintegy félszáznyi csapata, hogy visszaadja a pomázi kertbarátok szarvasi látogatását. Az önköltséges kertbarát portya Pomázra és a közeli Szentendrére várhatóan 5500 forintba kerül majd fejenként. A tervezett programban nevezetes látnivalók megtekintésén túl természetesen fehér asztal melletti ebéd és délutáni beszélgetés is szerepelnek. Május 18-án pedig a Tessedik Kertbarát Kör tagjai is bekapcsolódnak a Virágok Vasárnapján a Zenepavilon avatását övező ünnepi eseménysorba. A kört várhatóan Medvegy Mihály neves szarvasi borász fogja képviselni a május végi háromnapos vezetői konferencián. A jelenlévők azt is hallhatták, hogy a Kertbarátok jeles tagja, Rózsáné Marika néni ötezer forintot ajánlott fel az ötvenötödik születésnap apropóján.