Hírforgó, Képgaléria, Média

Méltó módon ápolják dr. Tóth Lajos örökségét

Kedd délelőtt különlegesen bensőséges hangulatú megemlékezésre került sor a SZIE Alkalmazott Bölcsészettudományi és Pedagógiai Karán.


A lépcsőházban látható Brunszvik Teréz-szobor tőszomszédságában leplezték le dr. Tóth Lajos, a Szarvasi Óvóképző Intézet alapító igazgatójának emléktábláját.

A 25 esztendővel ezelőtt elhunyt neves pedagógus és polihisztor munkásságát felidéző ünnepség Bíró Gyula, a Gál Ferenc Főiskola Gyakorló Iskolája és Óvodája igazgatója köszöntő szavaival indult. Majd dr. Lipcsei Imre, a Pedagógiai Kar dékánja foglalta össze az iskolaalapító pedagógiai pályájának főbb csomópontjait. Ezután dr. Kutas Ferenc, a Szarvasi Krónika főszerkesztője emlékezett elődjére, hiszen a Krónikát is dr. Tóth Lajos alapította annak idején, de két szám megjelenése után bekövetkezett váratlan halála miatt már csak hagyatékban maradt írásai jelenhettek meg a továbbiakban.

– Tóth Lajos nélkül nem lettünk volna azok, akik vagyunk – fogalmazott dr. Kutas Ferenc a mostani szerkesztők és munkatársak nevében.

Ezután került sor a leleplezésre, amelyben a három Tóth-fiú – Lajos, Gábor és Nándor – működött közre. A lepel lehullása előtti percekben Nándor elszavalta Apám emlékére c. költeményét, amelynek jellegzetes visszatérő sora az „Akácfa voltál…” kezdetű. A testvéreket ezen kegyeleti aktus után ovisok köszöntötték virággal. Ami a köszöntéseket illeti, a Gyakorló Iskola két diákja még az ünnepség kezdetekor egy Móra Ferenc írást adott elő.

Az emléktábla avatás után a Karácsony Sándor Pedagógiai Társaság szakmai tanácskozást rendezett a Pedagógusok Arcképcsarnoka sorozat legújabb kötete kapcsán.