Hírforgó

Nemzetközi konferencia a Tessedik Campusán

A Szent István Egyetem szolnoki és kecskeméti konzorciumi partnerek bevonásával jó esztendeje indította el “A jövő vízgazdálkodási agrármérnökei” című EU projektjét.


Mindez május 14-én újabb állomásához érkezett, amikor a szarvasi Tessedik Campuson megrendezték a “Hálózati együttműködést támogató konferenciát”, egyben a “Hazai vízgazdálkodási képzések fejlesztése és összehangolása” című nemzetközi konferenciát.

A Campus első emeleti Dísztermében lezajlott tanácskozáson dr. Bíró Tibor, a SZIE megbízott stratégiai dékánhelyettese mondott köszöntőt. Egyebek közt hangsúlyozta, hogy megvan a kormányzati szándék a vízhasznosítás fokozására. Jó példaként említette, hogy a kormány döntése értelmében a gazdáknak ezentúl nem kell fizetniük az öntözővízért. Mondandójában utalt arra is, hogy Szarvas igen erős gyökerekkel bír a vizes képzés területén. Ezt kívánják a jövőben az alapképzéstől kezdve egészen a mesterképzésig újjáéleszteni és fejleszteni.

Nagy érdeklődés övezte Győrffy Balázsnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének nyitó előadását. Mint azt bevezetőjében kifejtette, Magyarországon mindig is kitüntetett szerepe volt a vízgazdálkodásnak. Jelezte, hogy éppen a konferencia előtti napon jártak Orbán Viktor miniszterelnöknél s megbeszélésükön homloktérbe került az állatfejlesztés, a kertészet és földprogram mellett az öntözés is.

A továbbiakban azt is kifejtette, hogy az öntözés, az ésszerű vízhasználat, vízhasznosítás mennyiben tudják növelni a magyar agráriumban a családok megélhetési lehetőségeit. Győrffy Balázs előadását továbbiak követték a nap folyamán.

A tanácskozáson több prominens vendég sorában részt vett Babák Mihály polgármester és Várfi András, Gyomaendrőd polgármestere is.

A délelőtti sajtótájékoztató alatti kávészünetben Gyulavári András és dr. Szitó János öreggazdászok az érdeklődőknek bemutatták a közelmúltban újjárendezett iskolatörténeti kiállítást, amely a relikviák, képek, újságok és egyebek tömegével várja látogatóit.