Hírforgó

Színes tükör a szarvasi agrároktatás története

Még ez év elején látott napvilágot a Tessedik Öreggazdász Egyesület – Szarvas gondozásában “A szarvasi agrároktatás története” című rendkívül tartalmas és önmagában is tanulságosan izgalmas iskolatörténeti kalauz.


iskola_boritoA Gyulavári András – dr. Molitorisz Pál – dr. Szitó János kiváló tollú öreggazdászok által jegyzett olvasmány az Egyesület által magas színvonalon megújított állandó iskolatörténeti tárlat látnivalói között segít eligazodni a betérő vendégeknek. Mint ahogy rendkívül gazdag a szarvasi agrároktatás múltja, ugyanilyen gazdagságot tár fel a mű és a kiállított dokumentumok, egészen speciális gazdásztörténeti relikviák kapcsán.

Mindezzel együtt elgondolkodtató és szomorú aktualitást ad e témának a megyei sajtóban is napvilágot látott hír, miszerint olyannyira bizonytalan a békéscsabai kar sorsa – ide tartozik jelenleg a Szent István Egyetemen belül a szarvasi Tessedik Campus is -, hogy a csabai jóérzésű lokálpatrióták a kar életben tartása érdekében már aláírásgyűjtésbe kezdtek. Ide vezetett a 2000-ben modellértékkel megalkotott Tessedik Főiskola kisstílű és kalandorszellemű szétveretése. De maradva az iskola történeténél, bízzunk benne, hogy az európai értékeket felmutató szarvasi agrárfelsőoktatás jövőjét a Békés megye holnapját is felelősségteljesen szem előtt tartó döntéshozók nem hagyják elsorvadni a tessediki örökséget.

Hiszen aki belép a régi tanintézeti épület földszintjén kialakított kiállítóterembe, vagy csupán végiglapozza ezt az elegáns képekkel és frappáns szövegekkel ellátott munkát, szinte átérzi az alapító ősök áldozatát – mondjuk akik a Bikazug tanyagazdaság páratlan remekeit megalkották -, átérzi a nehéz háborús évek alatti és utáni élni akarást, s átérzi azt is, miként tette a szarvasi alkotószellem a DATE főiskolai karává a korábbi technikumot. A korhű képek is mind arról tanúskodnak: az iskola falai között az elmúlt csaknem egy évszázad során nagyszerű tanáregyéniségek nevelték és oktatták a hazai gazdászok színe-javát. Köszönet a Tessedik Öreggazdász Egyesületnek, hogy a korábbi kari és főiskolai kezdeményezések nyomán ilyen kincsestárat hozott össze a jelenben.

A derék szerző-triót pedig minden elismerés megilleti áldozatos munkájáért. Mindezen dicséretek mellett arra biztatjuk a szarvasiakat, a környékbelieket, keressék fel csoportokban is ezt a remekmívű tárlatot, mert az nem mindennapi élményeket hordoz. Ha megnézik, kézzelfoghatóan kitapinthatják: ha másnak nem, legalább nekünk, szarvasiaknak kell az agrárképzés jövőjére vigyáznunk, akár a szemünk fényére.