Hírforgó, Képgaléria, Média

Húsz éves a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága

Fenséges hazai ízekkel – egyebek közt szürkemarha pörkölttel, Túzok sörrel és ványai krémessel – ünnepelték csütörtök délben a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának 20. születésnapját az Anna-liget zöld gyepén felvert hatalmas sátorban.


A népes vendégseregben a neves természetvédelmi szakemberek között itt voltak azon vállalkozók is – Bencsik Mihály – Szarvas Atta Kft., Szabó Róbert a Halászcsárda részéről, Gyekiczki János a Hungarofood Kft., valamint Szomor Dezső, Szomor Húsüzem -, akik az évforduló kapcsán diplomát vehettek át a Nemzeti Parki Termékek forgalmazása kapcsán.

A természet lágy és forró májusi ölén megrendezett ünnepség a Csáky-kastély előtti téren indult.

A vendégeket Tirják László, a Park igazgatója üdvözölte – azon kevés szakmai nagyság egyike, aki két évtizede áll egyfolytában felelős vezetői posztján -, külön is említve 19 munkatársát, akik vele együtt húsz esztendeje együtt dolgoznak a köz javára. Még itt, az ünnepség elején hangzott el Péterffy Lajos színművész nagyszerű Sinka szavalata – a neves színész a Nagyváradi Színház kiválósága -, majd Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára méltatta az évfordulót.

Prof. Dr. Faragó Sándor rektor, a Nyugat-magyarországi Egyetem első embere kilenc órát autózott Sopronból, hogy elmondja emlékezését dr. Sterbetz Istvánról, aki a hazai természetvédelem “atyjaként” munkássága során sokat tett nemzeti parkjaink születése érdekében.

Dr. Tóth Albert egyetemi tanár, korábbi országgyűlési képviselő beszédében az általa elindított Alföld-program és a Park születése előtti évekre emlékezett.

– A Tisza-völgy fajtáink bölcsője, ahol tömérdek a lappangó kincs! – idézte többek közt Széchenyi István gondolatát.

Az 1994-es születés évének akkori legendás helyettes államtitkára, dr. Tardy János visszaemlékezésében Keresztes K. Sándor miniszter munkáját is megidézte, elismerőn szólt olyan szakmai kiválóságok, mint Szelekovszky László, Navadán János, Goda Péter, dr. Sipos András, dr. Tóth Albert ténykedéséről.

Dr. Demeter László, Szarvas akkori polgármestere beszédében a csapatmunka lényegét is méltatta az állami, önkormányzati és civil szféra összefogásának sikertörténeteként a Park eddigi 20 esztendejére utalva.

Ezt követően Dankó Béla országgyűlési képviselő örömmel adta át a már említett vállalkozóknak az elismerő okleveleket, amiért élen járnak a gasztronómia területén a Nemzeti Park termékeinek népszerűsítésében, előállításában és forgalmazásában.

A vendégek ezután rövid sétára indultak, melynek során Babák Mihály polgármester Dankó Béla országgyűlési képviselő, Tirják László igazgató és Rácz András helyettes államtitkár társaságában letette a Körösvölgyi Állatpark alapkövét. A várhatóan 2014. július 18-án nyíló Állatpark 28, a Park területén fellelhető állatfajt mutat majd be a látogatóknak. A folytatódó séta során máris bemutattat két nyestkölyköt, akik szemmel láthatóan jól érzik magukat új otthonukban. E nagyszerű kezdeményezés létrejöttét támogatta a Budakeszi Vadaspark, a Hungarofood Kft., a MOL Nyrt., Szántó Lukács festőművész, Szarvas Atta Kft., Szarvas Város Önkormányzata, Szegedi Vadaspark, Szelekovszky László fafaragó, természetvédő és a Szomor Húsüzem.

S ami a most elismert Túzok sört illeti, aki ezt kis hazánkban fogyasztja, minden egyes üveg megvásárlásával támogatja a hazai természetvédelmet.