Hírforgó

Pesti éjszakák varázslatában

Nem kis dologra vállalkozott a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház négy ifjú művésze, Lapis Erika, Polgár Lilla, Farkas Erik és Csadi Zoltán – utóbbi a zenés kávéházi est szerkesztője: megidézni a pesti orfeumok világát.


dunaorfeumMindezt egy mulató bejáró és előtér és két világháború közti filmszínházak plakátjai adta díszlet és ötletesen forgószínpad váltotta jelmezek mellett. A zenekart Tótin Katalin jelentette egy szál bárzongora mellett. A tehetséges művész a tőle megszokott lendülettel és eleganciával játszotta végig az estét a Nemzeti Színház századik születésnapján, 1937. október 25-én elmondott monológjára, amelyet annak idején az írófejedelem, Herczeg Ferenc írt neki. A négy művész üdén, kellemesen táncolt ezen az estén. A szombatra meggyérült nagyérdemű kedves örökzöldjei hallatán kiválóan szórakozott.

Ami az egykoron volt pesti orfeumokat illeti, a sort Neumann Dávid nyitotta meg 1864 körül a hírhedt Kék Macskával. Aztán jött a híres Berger-pince, a Rostély, majd a híres Somossy Orfeum. Az 1896-os Millennium legendás mulatóegyüttesét az Ős-Budavár képviselte a Városligetben. 1908-ban nyílt meg a méltán híes Royal Orfeum az Erzsébet körúton. S sorolhatnók tovább a Parisienne mulatótól.

Ami a dalokat illeti: kiváló előadásokat hallottunk. Sorra feltűntek Zerkovitz Béla, Weiner István, Eisemann, Horváth Jenő és imitt-amott Fényes Szabolcs melódiái is.

Olyan örökzöldek idézték a régi pesti éjszakákat, mint a Hétre ma várom a Nemzetinél, a Gyere, te nímand, s elhangzott egy-egy filmdal is, amelynek eredetijét Dayka Margit vagy éppen Karády Katalin énekelte.

Az est szerkesztője igyekezett mintegy évszázadnyi korszakot felmutatni korabeli színházi lapok és jeles szerzők segítségével. Olykor a színészsors és a színház létét is feszegetve. Így az összeállításban feltűnt Kosztolányi többek közt, vagy az egyik prózai rész erősen hajazott Bajor Gizinek az 1939-ben indult Kamara Varietéjére.

S hogy milyenek voltak a régi orfeumi esték? Olvassuk el, mit írnak a lapok Ős-Budavár legnagyobb sztárjáról, Carola Cecíliáról: “Olyan benyomást keltett, mintha egy női gránátos állna az ember előtt. Szép nagy nő volt, s szép nagy botrányok tették híressé a nevét. Nem ivott mást, csak pezsgőt. Este ha bevégezte a számot, felkerekedett a társaságával és hajnalig pezsgőzött. Éjjel pezsgőzött, délelőtt próbált, délután kikocsizott a Stefániára… uralkodott a férfiszívek és vagyonok fölött, jó pár ezer hold földet és rengeteg udvarlót fogyasztott el, köztük a híres bácskai nábobot…”

Hozzátesszük, abban az időben Thaisz Elek rendőrfőkapitány előtt az Új Világ mulatóban százhúsz táncosnő meztelenül ropta a kánkánt. A derék főkapitány el is csábította onnan a Reich Fanny nevű pénztárosnőjét…