Hírforgó

Megjelent a Szarvasi Krónika 28. száma

Hagyományai szelleméhez illő gazdag tartalommal jelent meg a Szarvasi Krónika 2014. évi száma – egyben a 28. a sorban.


szarvasi_kronikaA város közművelődési és helytörténeti folyóirata ezúttal is a Jelenidőben rovattal indít. Itt két aktuálpolitikai anyaggal indít: az országgyűlési választások eredményeivel és Dankó Béla országgyűlési képviselő nacionáléjával. Ugyanitt olvashatunk még a legutóbbi időszak szarvasi kitüntetettjeiről, a legnagyobb adófizetőkről.

Dr. Kutasné Szarka Judit jegyzi a Litauszky Gyuri bácsival készített nagy beszélgetést. Kellemes és hasznos írások az Arborétum Parkerdő fejlesztéséről és a Mini Magyarországról szólók. Az Agrárkutatás Szarvason rovatot jeles HAKI-s személyiségek nevei fémjelzik. Olvashatunk egy beszélgetést dr. Váradi Lászlóval, aki két évtizedet töltött a HAKI igazgatói posztján. Dr. Bakos János, a hazai pontynemesítés koronázatlan királya e jeles munka történetét foglalja össze. Érdekes írás Rónyai András Tokhalak Szarvason c. tanulmánya.

A múltunkat idézve rovatban folytatódik a nagykönyvtár kincseit méltató sorozat dr. Tímár Jánosné tollából. Dr. Lesfalvi Tibor folytatja a szarvasi polgári intézmények együttműködését elemző tanulmányát. Egyik felmenőjét, dr. Molitorisz Adolfot mutatja be dr. Molitorisz Pál az Elfelejtett szarvasiak sorában.

Buzás Mihálynéról, a Fasori Evangélikus Gimnázium Szarvason érettségizett tanáráról és Floch Alfrédról – gróf Bolza Géza barátjáról – is érdekes írásokat találunk az Elődeink élete fejezetben. Képeslapjaink jeles gyűjtője, Brlás Attila ezúttal a Gazdasági Tanintézetről készült lapokat ismerteti.

Nagybátyja, dr. Kutas István magánlevelét elemzi dr. Kutas Ferenc. Tizenharmadik részéhez érkezik Lelkes Pál sorozata a szarvasi tanyai iskolák történetéről.

Dr. Marjai Gyulára és Blaskó Mihályra emlékeznek az In Memoriam rovatban. Végül igen színes a Szemle fejezete is. Az abban bemutatott művek is jelzik a helyi könyvkiadás fontos voltát.