Hírforgó

Kolti Helga ismét Szarvason

Hétfő este visszatérő kedves színművész folytatta a Vízi Színházban a Vers a víz fölött sorozatot.


Kolti Helga, a Thália Színházban évekkel ezelőtt elindított Versünnep éltre hívója, s az azonos nevű alapítvány kuratóriumi elnöke minden nyáron megtiszteli a szarvasi nagyérdeműt egy-egy értékes összeállítással. Csakúgy, mint tavaly, ezúttal is Dobi Dániel, a Székesfehérváry Vörösmarty Színház ifjú zenész-zeneszerző tehetsége volt a partnere. Az est házigazda-háziasszonya tisztét “Irma néni” – dr. Dankó Ervinné – vállalta, Gombár Hajnalka közreműködésével.

Kolti Helga mostani választása a kortárs novellairodalom jeles művelőjére, Tóth Krisztinára esett. Az írónő mesteri módon bánik gyerekkori terek és időintervallumok felizzított történéseinek felidézésével. Azután az olvasóval – ez esetben nézővel – együtt áttűnik, átkúszik ezeken az idő- és térsíkokon s egyszerre ott találjuk a mai hétköznapok sűrűjében, a napi történésektől körülvéve. Úgy, hogy e történések mögött keserédes asszonyi emlékek boronganak, szikráznak az alkotó hangulata szerint. Tóth Krisztina az az alkotó, aki hajlamos az emberi dolgokat naturális módon kifejezni. Ezt korábban is megtapasztalhattuk már tőle, hogy nem fukarkodik a trágár szavak beemelésével. Szerencsére a hétfői előadás nem bővelkedett ezen megoldásokban.

A kiváló novellákat, mint pl. a Tolltartó címűt kortárs irodalmunk két nagyszerű alkotójának – Bereményi Géza és Szálinger Balázs – megzenésített versei tették hatásos keretbe. Dobi Dániel lenyűgöző dallamvilága és gitárjátéka mellett a nagyérdemű sokadjára is megtapasztalhatta, hogy Kolti Helga egyike a legszebben beszélő színművészeknek. S egyben izzó aurája és megjelenítő képessége lévén, egyike a magyar színpad nagyasszonyainak.