Sziréna

TFA – keresik Magyarország legerősebb tűzoltóját

Idén Orosháza ad otthont a TFA (Toughest Firefighter Alive, azaz a Legerősebb Tűzoltó) versenynek, ennek apropóján a Csaba Televízió stúdiójában is szó esett a versenyszámokról, a viadal menetéről, a szervezésről.


Horváth Róbert tűzoltó hadnagy, sporttiszt, főszervező elmondta, hazánkban először 2005-ben rendeztek TFA-t az augusztus 29-ei megmérettetés azonban más lesz, mint az eddigiek. Orosházán a Kéklámpás napok keretein belül szervezik meg a viadalt, a megújult Fő tér kitűnő helyszíne lesz a nagyszabású rendezvénynek. A szervező elmondta, az ország minden pontjáról érkeznek majd hivatásos és önkéntes tűzoltók, a tavalyi magyar bajnok is képviselteti magát az erőpróbán.

Elárulta azt is, hogy hét feladatot kapnak a rajthoz állók; ebből az első hármat légzőkészülékben kell teljesíteni. Elsőként két tömlőt kell kihúzni közel húsz méterre, ami lényegében nehezített körülmények közti futást jelent. Ha esik az eső is, a csúszós talaj tovább bonyolítja a versenyzők helyzetét. A második „próba” a kalapácsütés lesz, egy hat kilós eszközzel kell jókora ütéseket mérni egy fém kalapácsdobozra, ami szintén megmozgatja majd az izmokat, próbára teszi a dobhártyát. A következő állomáson két tizenöt kilogrammos ballont kell harminc méter távolságra elcipelni: aki ezt a feladatot is teljesíti, sőt a tűzoltópalánkot is átugorja, eljut az élettelen, homokkal töltött bábuhoz, amit hatvan méteren keresztül kell „vállon” vinni. Végül egy állványtoronyra kell felhúzni két tömlőt, amihez a fáradtságot legyőzve továbbra is nagy összpontosítás és erő szükséges.

Horváth Róbert kiemelte, a feladatokat két pályán párhuzamosan teljesítik majd a résztvevők, három korcsoportba osztva. Bizonyíthatnak a harminc év alattiak, a harminc és negyven év közöttiek és a negyvenen felüliek is. A dicsőséghez a jó légzéstechnika, az állóképesség „röpíthet”, annyi biztos, hogy az akarat és az elszántság ütőkártyát jelenthet augusztus 29-én.

A TFA eredetileg kanadai tűzoltók ötlete volt, később meghonosodott és népszerűvé vált Európában, így hazánkban is. A verseny egyéni számokból áll, a komoly kihívást jelentő feladatokat a lehető leggyorsabban kell teljesítenie a résztvevőknek.

A versenynek az orosházi Kéklámpás nap ad majd keretet; az erőpróba látványos lesz, sport közben hűen bemutatja majd a tűzoltók összetett, rendkívüli erőt, kitartást igénylő munkáját.

A feladatokat a tűzoltók versenye után saját felelősségükre a társzervek képviselői és a civilek is kipróbálhatják.

A viadalra a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság minden érdeklődőt szeretettel vár!

  • Helyszín: Orosháza, Fő tér
  • Időpont. 2014. augusztus 29. 9 óra