Hírforgó, Képgaléria, Média

Szarvasra látogatott Dél-Korea nagykövete

Kedd délelőtt Szarvasra látogatott Nam Kwan Pyo, dél-koreai nagykövet. Kísérői Kim Seungho, a Kereskedelmi Iroda igazgatója és Lee Hyunsook titkársági asszisztens, tolmács voltak.


A Dél-Korea apró lobogójával ékesített diplomata személygépkocsi 11 órakor gördült a Városháza elé. A magas rangú vendéget Babák Mihály polgármester, valamint dr. Melis János jegyző fogadták. A kölcsönös üdvözlések után a nagykövet és kísérői rövid szűk körű megbeszélést folytattak a házigazdákkal. Ezt követően Nam Kwan Pyo Babák Mihály és dr. Melis János kíséretében rövid városnéző sétára indult a Kossuth téri Zenepavilon és a Kossuth utca érintésével, majd kilátogatott a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. gyártelepére, ahol Erdélyi István elnök-vezérigazgatóval tárgyaltak az együttműködés lehetőségeiről.

Még közvetlen a városnéző séta előtt a nagykövet Babák Mihály társaságában nyilatkozott a sajtó képviselőinek.

Nam Kwan Pyo kiemelten és hálásan méltatta Babák Mihály parlamenti ténykedését, különös tekintettel arra, hogy országgyűlési képviselőként mint az Interparlamentáris Unió magyar-koreai szekciójának tagja – úgy is, mint a Koreai-Magyar Baráti Társaság tagja – sokat tett a két ország gazdasági és kulturális kapcsolatainak többszintű fejlesztéséért.

Babák Mihály polgármester a lényegre tapintva hangsúlyozta, hogy a mostani látogatás célja az “orosz embargó” által okozott gazdasági károk enyhítése, új együttműködési lehetőségek előtérbe helyezésével.

Örömmel nyugtázta, hogy a várható és jelzett Gallicoop tárgyaláson túlmenően a koreai diplomata a tejfeldolgozás, a kukoricafeldolgozás és a halas termékek tekintetében is sokoldalú együttműködési lehetőséget lát.

A nagykövet hangsúlyozta: sok hasonlóságot lát országaink történelmében, a két nép életében. Kiemelte: Dél-Korea rendkívül nagyra értékeli, hogy Magyarország annak idején a volt szovjet blokkból elsőként nyitott a diplomáciai, gazdasági és kulturális együttműködés érdekében.