Hírforgó, Képgaléria, Média

Domokos László méltatása a ciklus záróülésén

Jellemző módon a Babák Mihály által 1998 óta vezényelt városfejlesztés dinamizmusára, a mostani önkormányzati ciklus záróülése is úgy indult, ahogy ezt Szarvason megszokhattuk.


A Képviselő-testület ezúttal is egy hosszabb távon stratégiai jelentőséggel bíró beruházás szemléjével kezdett. Ezúttal a nagy közérdeklődésre számot tartó fövenystrandi építkezés került sorra. A csütörtök kora délutáni szemle során mind Babák Mihály, mind Hodálik Pál alpolgármester, Giricz Katalin és Hetényi István bizottsági elnökök tényszerűen és örömmel nyugtázták a látottakat. Ezt a két a pályázaton érintett gazdasági társaság vezetője, Hamzáné Szécsi Ágnes ügyvezető a Körös-szögi Nonprofit Kft. részéről, illetve Rónyai Ágnes, a gyermekélelmezés ügyvezetője is megerősítette.

Mint a bejárás résztvevői megtapasztalhatták, jelenleg két egymásba kapcsolódó beruházás zajlik a volt óvóképzős strand és a volt községi strand területén (amely terület a következetes önkormányzati-közösségi birtokszerzések köszönhetőn egységesen Szarvas város tulajdona). Előbbi részt az Origó tervezésében a Liget-Mix Kft. kivitelezi, a másik részt a majdani büfével és kiszolgálóépületekkel Rácz Etelka tervezésében az INTEGRÁL Építő Zrt. valósítja meg.

A szemlén elhangzott a 2014. december 31.-i határidő. Egy biztos, minden jel szerint a mostanival egy egész nagyobb térséget kiszolgáló beruházás valósul meg. Ezt érzékeltette Hodálik Pál alpolgármester, szólva a Békés, Kunszentmárton városokkal történő víziturisztikai együttműködésről is. Giricz Katalin pedig a valóságos sportkomplexummá váló Körös-part turisztikai vonzerő-jelentőségéről beszélt.

A Városháza nagytermében szép ünnepi aktussal folytatódott a Képviselő-testület záróülése. Domokos László ÁSZ elnök – egyik legfőbb közjogi méltóságunk -, aki páratlan módon egymás után négy ciklusban lett a választókerületben élők bizalmából országgyűlési képviselőnk, ünnepi fanfárok hangja mellett vette át a “Szarvas Város Díszpolgára” kitüntető címet. Mint ismeretes, más közéleti elfoglaltsága kapcsán az idei Városnapon ezt nem tudta megtenni. A laudálás nemes feladatát ezúttal is dr. Melis János, Szarvas város jegyzője végezte, méltatva azt a példás képviselői munkát, amely Domokos Lászlót mind a mai napig elismertté teszi a megye és Szarvas térségének egészében.

Mi sem mutatja ezt jobban, hogy a jeles vendég kitüntetését megtisztelte jelenlétével Dankó Béla országgyűlési képviselő – mások között ő is személyes példaképének tekinti Domokos László megyeelnöki és képviselői politikai és emberi egészét -, Várfi András gyomaendrődi, Brlás János kardosi, Molnár József csabacsűdi, valamint Petényi Szilárdné hunyai polgármester is. Mind Babák Mihály polgármester, mind Domokos László a köszöntés illetve a köszönet során – oda-vissza igaz ez a kifejezés – bensőséges szavakkal méltatták a hosszú ideje tartó kölcsönös közéleti, szakmai és emberi kapcsolatrendszert, amely kétségkívül modellértékkel működött a városi és az országgyűlési képviselő, a város és a megyei közgyűlés elnöke, az országgyűlési képviselők illetve a képviselő és valamennyi választókerületi település lakossága között.

Domokos László elismerése után itt köszönt el Szarvas város közösségétől Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés jelenlegi elnöke. Mint ismeretes, ő 2006-tól alelnöke lett Domokos László felhívására a megyegyűlésnek, majd 2010-től elnöke. Ez év októberétől pedig a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség első embere lesz Szegeden. A megyegyűlés leköszönő elnöke szép gesztusként Szarvas városának adományozta a legendás oroszlános címerrel ékesített megyezászlót. Domokos Lászlót pedig egy Békés megye értékeit rejtő faragott díszdobozzal ajándékozta meg. A dobozt szintén megyénk címere ékesíti.

Babák Mihály polgármester pedig stílszerűen Szarvas város pénzügyi beszámolóját is átnyújtotta az Állami Számvevőszék elnökének. Ez a színes városfejlesztési, beruházási képekkel, táblázatokkal, pályázati mellékletekkel gazdagon illusztrált összegzés Szarvas 2010-2014 közötti fejlődéséről a napokban valamennyi szarvasi család otthonába is eljut.

Domokos László elköszönve a Képviselő-testülettől, ezután Dankó Béla országgyűlési képviselő és Závoda Ferenc megyei közgyűlési képviselő, a Szarvas Gazdák Hagyományőrző Egyesülete elnöke és Petneházi Andre polgármesteri tanácsadó társaságában röpke sétát tett a megújult Fő téren. Ott javában zajlott a Krivik Viktor és lelkes segítői által szervezett Európai Mobilitási Hét gyermekdélutánja. Látványos mentős, tűzoltós, vöröskeresztes és Start mintaprogramos bemutatók történtek a téren. Az illusztris vendég megtekintette a standokat, elbeszélgetett a program gyermek és felnőtt résztvevőivel. Egyben elismerését és gratulációit fejezte ki Babák Mihály polgármester, a Képviselő-testület és Szarvas város közössége részére a városkép megújulása kapcsán.