Hírforgó, Képgaléria, Média

Egészségügyi Szakmai Fórum a Városházán

Babák Mihály polgármester és Dankó Béla országgyűlési képviselő voltak házigazdái a szerda délutáni – majd estébe hajló – Egészségügyi Szakmai Fórumnak a Városháza nagytermében.


Szarvas polgármestere személyes invitálását sokan fogadták el orvosaink, védőnőink közül, de ott láttuk a megjelentek soraiban Gaál Roland járási hivatalvezetőt, a Képviselő-testület tagjait, Várfi András és Molnár József gyomaendrődi, illetve csabacsűdi polgármestereket, Brlás Jánost, Kardos polgármesterét – úgy is, mint kistérségi elnököt -, mentőszolgálati vezetőket, bizottsági tagokat is. Szarvas lakossága pedig élő televíziós közvetítésből követhette végig a fórumon elhangzottakat. Olyannyira, hogy a közvetítésbe mind a Szarvasi Kábeltelevízió, mind a Körös TV bekapcsolódtak. Utóbbi jelenléte különös jelentőséggel bírt, hiszen így például Füzesgyarmat, Kunszentmárton, Mezőtúr, Gyomaendrőd, Kondoros városok és számtalan község tévénézői is első kézből értesülhettek az elhangzottakról Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Körös TV teljes vételkörzetében.

A fórum vendégeit Dankó Béla országgyűlési képviselő üdvözölte és a tőle megszokott nyugodt eleganciával moderálta a fórum egészét. Mindjárt “meg is kínálta” a neves vendéget, dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkárt két, az itt élők számára fontos témával, nevezetesen az ügyeletek illetve a kórházi hovatartozásunk problematikájával. Babák Mihály polgármester felvezetőjében érzékeltette, hogy a változó világban az egészségügy egészének sincs könnyű dolga, utalva a létszám és az anyagiak alakulására.

Az államtitkár már a fórum elején jelezte, hogy szívesen jött Szarvasra, hiszen mind Babák Mihállyal, mind Dankó Bélával jónéhány éve együtt ténykedtek az Országgyűlésben. A mind Kecskemét városvezetésében, mind az orvosi és egészségügy-igazgatási kérdésekben nagy gyakorlati tapasztalattal bíró szakember elmondta, hogy jelenleg területi elosztásban erős esélyegyenlőtlenség uralkodik Magyarországon egyes vidékek tekintetében.

Ami a nálunk jól ismert ügyeleti problémát illeti, mondandójának legtanulságosabb része az volt, hogy az ügyeletek ott működnek a legjobban, ahol a helyi háziorvosokat – vagy egy részüket – is bevonják a szolgálat ellátásába. Kecskeméti példaként kiemelte, hogy ott az Országos Mentőszolgálat bekapcsolódott az ügyeletek diszpécseri szolgálat-ellátásába.

A hazai egészségügy általános kérdéseiről szólva megemlítette, hogy jelenleg az országban 170 helyen folyik nagy jelentőséggel bíró egészségügyi beruházás.

Ami az orosházi vagy békéscsabai hovatartozásunkat illeti, jelezte, hogy belátható időn belül rendezés várható. Mind kifejtette, egy-egy kórháznak is sokat kell tennie adott estben a bizalom visszaszerzése érdekében.

Ami háziorvosaink hazai helyzetét illeti, nem hallgatta azt a tényt sem el, hogy a fiatal pályakezdő orvosok döntő hányada nem kíván az egyetemi központoktól távoli, kisebb településeken háziorvosként ténykedni. Ezért szakmai erősítés várható országos szinten a rezidensi rendszerben is.

A szakmai fórum ezután – mint az a tévés közvetítésből is kitűnik – helyi vonatkozású kérdéskörökkel folytatódott. A hallgatóság egésze elégedetten nyugtázta a tartalmas szakmai találkozást.