Hírforgó

Érdeklődő látogatók újság- és könyvrelikviák között

Élénk érdeklődés kísérte péntek-szombaton a városi könyvtárosaink által szervezett idei Nyílt Napot a Tessedik Múzeumban védett anyagként elhelyezett Régi Gyűjteményben.


regi_gyujtemeny_konyvtar_2014Péntek délután sorra érkeztek a szervezett iskolai csoportok. A gyerekeknek Valastyán Balázs történész mesélt és vetített első világháborús érdekességeket, például a harctéren alkalmazott kutyákról.

Szombat délelőtt helybéli és budapesti felnőtt látogatók sétálhatták körbe a máskor a nagyközönség által nem látogatott hatalmas polclabirintust. (Mint ismeretes, a Régi Gyűjtemény érthető módon egyébként korlátozott formában szerda délután szokott kinyitni, szakdolgozó egyetemisták és kutatók számára elsődlegesen.)

A régi könyvek és újságok kedvelői kiváló könyvtárosaink mellett Szenes János társaságában csodálhatták meg jónéhány éppen száz esztendeje megjelent országos napilapot – Újság, Magyar Hírlap stb. – első világháborús fronttudósításaikkal. Mellettük korabeli főgimnáziumi tanítóképzős értesítő évkönyvek, tankönyvek is előkerültek a nagy világégés korszakából.

S ahogy az ilyen kivételes könyvünnepen lenni szokott, a vendégek láthatták a Régi Gyűjtemény 1516-is kiadású féltett darabját is – egy vallásfilozófiai tárgyú latin nyelvű darabot – , az Aradi Vértanúk díszalbumát – október 6. kapcsán – és a Kossuth születésnap apropóján az Országgyűlési Tudósítások két eredeti 1831-es kéziratos kötetét is. Természetesen a budapesti vendégek egy kis keresztmetszetet kaphattak Szarvas iskola- és színháztörténetéből, valamint a szilvakultusz hagyományairól.