Hírforgó, Képgaléria, Média

“Köztes átmenetekkel” nyílt meg az Európai Mobilitási Hét

Teljesen egyedi módon, az országban páratlan ifjúságvédelmi akcióval nyílt meg kedd délelőtt Szarvason az Európai Mobilitási Hét hagyományosan gazdag eseménysorozata.


A Fő téren Babák Mihály polgármester nyitotta meg – szép számú intézményvezető, civil aktivista és éppen kampányoló jelölt és sajtómunkás – jelenlétében magát a nyitórendezvényt és a heti sorozat egészét. Köszöntőjében a polgármester kiemelte, hogy Szarvas első között írta alá a KETOSZ által kidolgozott Nemzeti Kerékpáros Chartát. Csak emlékeztetőül citáljuk: “… a Nemzeti Kerékpáros Charta aláírói kijelentik, összehangolt erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy Magyarország egyik legkedveltebb közlekedési, turisztikai, rekreációs és sporttevékenysége, a kerékpározás töretlenül fejlődjön tovább és a fenntartható gazdaságfejlesztés egyik kiemelt pillére legyen 2014-2020 között…”.

A továbbiakban Babák Mihály összegezte mindazon fejlesztést, amelyet a város önkormányzata végrehajtott az utóbbi időkben a biztonságos kerékpáros közlekedés érdekében. Kiemelte a civil erők ténykedését, melynek során Szarvas Város Önkormányzatával szoros együttműködésben létrejöhetett országos és megyei szinten elsőként nálunk a Kerékpáros Útőri Szolgálat.

– Tereink, utcáink akadálymentesek – hangsúlyozta beszédében. A további fejlesztési tervekről szólva megemlítette, hogy az Arborétum és a Gallicoop magasságában elkészült a körforgalom terve is.

– A mi utcánk a mi jövőnk! – idézte a polgármester az idei Mobilitási Hét szlogenjét.

A továbbiakban Gombár Györgyné, a NACSE szóvivője szólt az egyesület eddigi drogprevenciós ténykedéséről, különös tekintettel a Magyarországi Éjféli Sportbajnokságok Egyesületén belül végzett programjukra. Elmondta, hogy a mostani “Köztes átmenetek” kiállítást az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet támogatásával a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum és a városvezetés hathatós támogatásával tudják megpályázni és megvalósítani az október 10-ig történő nyitva tartást Szarvason.

Földesi Zoltán, a Szarvasi KEF elnöke beszédében hangsúlyozta:

– A drog a XXI. század pestise, jelen van a városunkban, bár szerencsés módon Szarvas nem tartozik a legfertőzöttebb települések közé. Legyenek e kiállítás megtekintésében partnerek az iskoláink – kérte Földesi Zoltán.

Beszédét Babák Mihály polgármester még kiegészítette azzal, hogy a drogprevenciós munkában és a nevelésben elsődleges felelősség a szülőké, másodlagos az iskoláé. Felszólított a továbbiakban minden felelősen gondolkodó szarvasi polgárt, hogy akinek tudomása van vagy tudomást szerez a jövőben illegális drogkereskedelmi helyekről a városban, azt haladéktalanul jelezze az illetékes hatóságoknak.

A rendezvény további részében Hay Éva programigazgató, a mostani kiállítás szakmai szervezője és rendezője ismertette a mostani állapotában 14 éves kortól 99 évesig fogyasztható tárlat lényegét. Mint elmondta, hat évvel ezelőtt már déli határokon túl, Szabadkán is felépítették a “Köztes átmenetek” tárlat ikertestvérét. Emlékeztetett arra is, hogy Szarvason a mostani alkalom már a második.

A megnyitó után házigazdák és vendégeik két kisebb csoportban Hay Éva és kolleganője, Szabó Réka vezetésével bejárták a Fő téri iskola dísztermében berendezett kiállítást. A látottak alapján a tárlat megtekintését kis csoportokban ajánljuk minden felelősen gondolkodó felnőttnek, szülőknek és tanítóknak, tanároknak. S csak azt kívánhatjuk, mint azt Földesi Zoltán KEF elnök megfogalmazta:

– Azt szeretnénk, hogy október 10-ig ne legyen a környéken egyetlen egy iskoláskorú gyermek, aki ne látta volna a Köztes átmenetek – a drog című interaktív kiállítást.

Legyen ez minden, a gyermekeink jövőjéért felelősen cselekvő felnőtt személyesen is kötelező házi feladata!