Hírforgó

Mindenhol létesüljenek KEF-ek

A Békés Megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöksége pénteken délelőtt a Békés Megyei Kormányhivatal Tomcsányi termében tartott tájékoztatást a megyei járási hivatalok vezetőinek.


Az eseményen számos új célt is megfogalmaztak a résztvevők a jövőre nézve. A legfőbb elképzelés, hogy október végére, november elejére azokon a járási székhelyeken, ahol nem működik KEF, felálljon egy szakmai grémium, amelynek tagjai a továbblépés lehetőségeit, feladatait közösen megfogalmazhatják az elnökséggel.

Az egyeztetésen jelen volt Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, Kónya István, a megyei közgyűlés alelnöke, a Békés Megyei KEF társadalmi elnöke, dr. Ilia Katalin, a Békés Megyei KEF elnöke, Telekné Furák Mónika szakmai alelnök, Kotroczóné Antal Teréz titkár, Petróczki Zoltán Gábor, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója, dr. Lukácsi Krisztina igazgató és a megyében működő járási hivatalok vezetői is részt vettek a tanácskozáson.

Kónya István az egyeztetés után elmondta, több elképzelést is megfogalmaztak a közeljövőre nézve.

– Békés Megye Drogellenes Stratégiájában kiemelt célként szerepel, hogy valamennyi járási hivatal székhelyén működjön Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A kilenc érintett város közül Békéscsabán, Békésen, Gyulán, Szarvason és Orosházán már dolgozik a helyi KEF – fogalmazott Kónya István. – A következő néhány hónap feladata, hogy Gyomaendrődön, Szeghalmon, Sarkadon és Mezőkovácsházán felálljon egy-egy szakmai csoport. Október végén, november elején pedig újra tárgyalóasztalhoz ülünk, hogy közösen számba vegyük az egyes járások problémáit, és azokra megfelelő válaszokat fogalmazzunk meg.

A Békés Megyei KEF társadalmi elnöke kiemelte, a többi járásban pedig a következő cél, hogy azokon a településeken is felálljon a szervezet, ahol ez még nem történt meg.

– Mindent meg kell tennünk a prevenció érdekében. Ezek az intézkedések is ezt a cél szolgálják – hangsúlyozta Kónya István.

Gajda Róbert kormánymegbízott elmondta, fontosnak tartja a pénteki egyeztetést. Hangsúlyozta, a megyei kormányhivatal mindenben támogatja, hogy valamennyi járási székhelyen felálljanak a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok.