Hírforgó, Képgaléria, Média

A megújult és újjászületett Szarvason a természettudományos oktatás is újjászületik

– Szarvason még soha nem volt ilyen jó gyereknek lenni – fogalmazott Lázár Zsolt esperes csütörtök délelőtt az evangélikus Újtemplomban elmondott áldásában.


A Cairns-Lengyel Henriett nagytiszteletű asszony társaságában szolgálatot végző esperes hozzátette:

– Mert soha iskola és óvoda Szarvason ennyire még nem volt a helyén.

Az Öveges-program nyitó projektrendezvénye kapcsán a templom falai közt indult ünnepi alkalmon Lázár Zsolt a továbbiakban utalt a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium történetének néhány csodájára, amelyet a megye legősibb gimnáziuma élt meg fennállásának 212 esztendeje során. S a most induló Öveges-program kapcsán megemlékezett a magyar evangélikus természettudományos oktatás egyik legnagyobbjáról, Rácz Lászlóról is, aki olyan világhírességeket tanított, mint Neumann János, Teller Ede és Wigner Jenő.

– Ez a mostani projekt csakúgy, mint a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium – amelynek újjáéledésében sokan nem hittek – nem jöhetett volna létre a Hit, Remény és Szeretet nélkül – hangsúlyozta köszöntőjében Babák Mihály polgármester. – Mégis, ez a gimnázium mint maga a város egésze, megújult és újjászületett – tette hozzá.

Köszöntötte az Öveges-program indulását a nap folyamán Dankó Béla országgyűlési képviselő úgy is, mint egykori vajdás diák, aki büszke a gimnázium hagyományaira és újjászületésére.

A délelőtt további részében a projektnyitó résztvevői megtekinthették a gimnázium új épületét és bejárták az újonnan kiépített természettudományi labort, szertárat és tantermeket. A vendégek sétájuk során láthatták az idekerült Hősök Falát és a tanári arcképcsarnokot és emléktáblákat is. Amely egyszersmind azt is hirdeti, hogy a régi szarvasi főgimnázium legendás híre és ereje a humán képzésben is rejlett. (Lásd maga a névadó Vajda Péter országos hírű író-költő politikus volt. Vagy a későbbiekben utalhatnók Benka Gyula vagy az államtitkárrá lett történész legenda, Zsilinszky Mihály munkásságára. De akár Nádor Jenőig, Gyarmati Andrásig vagy Margócsy Gyuláig folytathatnánk e sort. Természetesen az elődök természettudományos ereje is nagy volt. Ezt mutatja akár Sarlay János, Koren István vagy a XX. századból Kunos András és Hantos Gusztáv munkássága.)

A nap programja délután az Árpád Szálló dísztermében folytatódott. Ragyogó művészeti műsort adtak a gimnázium diákjai. Babák Mihály polgármester itteni beszédében is hangsúlyozta a természettudományos képzés megindulásának szükségességét. Radosné Lengyel Anna, a Déli Evangélikus Egyházkerület felügyelője beszédében még a néhai Öveges professzor kedves alakját is felidézte.

Dankó Béla országgyűlési képviselő beszédében kiemelten szólt a Békés megyét az utóbbi időszakban érintő fejlesztésekről.

– Örülök, hogy ez a mostani projekt nem csak az intézményt szolgálja – fogalmazott Dankó Béla -, de tudásközpontként is szolgál a térség általános iskolái számára.

Kitajkáné Szántai Mária gimnáziumi igazgató előadásában egyebek közt két tudós legenda, Koren István és Mendöl Tibor munkásságát is felidézte. Majd szemléletes képsorokkal érzékeltette a gimnázium mostani helyén történt újjászületését.

Paluskáné Udvarhelyi Judit eljegyző részleteiben is bemutatta a hivatalosan “TÁMOP 3.1.3-11/2-2012-0008” kódszámú, “A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújulása a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban” című projektet, köznyelven az Öveges-programot. Melynek pályázati beruházási értéke 269 millió 750 ezer forint. Mint elhangzott, a projekt során a térség tíz együttműködő általános iskolájának összesen 840 diákja kapcsolódhat be a XXI. század legkorszerűbb technikai felszereltségével bíró – egyszerre két 18 fős csoportos fogadni tudó – laborban az oktatásba.

Végezetül Babák Mihály polgármester, Paluskáné Udvarhelyi Judit aljegyző, Kitajkáné Szántai Mária igazgató asszony hosszú távú megállapodást írtak alá a projektben érintett általános iskolák vezetőivel.