Hírforgó, Képgaléria, Média

Szarvason emlékezett a Kárpát-medencei Nemzetőrség

Vitéz dr. Rimay István altábornagy, országos parancsnok az alábbi parancsot intézte tiszti és legénységi állományához.


“Hazámat Szolgálom!”

Kárpát-medencei Nemzetőrség Országos Parancsnok 002/2014. számú parancsa

Kárpát-medencei Nemzetőrség Békés Megyei Parancsnoka, Micheller Zoltán őrnagy jelenlétében megindokolt ajánlásának és javaslatának megtárgyalása, valamint személyes meghallgatási után az Országos Parancsnokság úgy döntött, hogy 2014. szeptember 29-én a nemzetőrök napja alkalmából Szarvas városának adományoz egy kopjafát, az I. világháborúban elesett Szarvas város hőseinek emlékére.

Ezen kopjafa átadása alkalmából tisztelettel köszöntöm Szarvas város lakóit, a város vezetését, egyházi vezetőket, az itt megjelent kedves vendégeinket, tisztelt nemzetőr bajtársakat.

Battonya, 2014. szeptember 28.

v. l. Dr. Rimay István altábornagy
Országos Parancsnok

Ezen jeles alkalomból több magas rangú nemzetőr főtiszt is megjelent vasárnap délelőtt az evangélikus Újtemplomban tartott istentiszteleten. Ott – már igehirdetése során – Cairns-Lengyel Henriett nagytiszteletű asszony, az Újtemplom és egyben a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium iskolalelkésze külön is imádkozott első világháborús hőseinkért.

Közvetlenül az istentisztelet után a hívek az Újtemplom kertjébe vonultak, ahol zászlóval és díszőrséggel együtt felsorakoztak a nemzetőrök. A Himnusz eléneklése után Szenes János, a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány elnöke tartott rövid visszatekintést 1914-1918 helyi vonatkozásairól. Külön teret szentelt az egykoron itt állt 30 mázsás Kita-harangnak – amelyből 1917-ben sok más harangtársával együtt ágyút öntöttek.

– A haza az ifjúság szívében kezdődik – mondotta beszéde végén, utalva a 212 éves Vajda Péter Gimnázium ideköltözésére.

Fazakas János úr ünnepi beszédében hathatósan elemezte Trianon szomorú következményeit. Későbbiekben hasonló jellegű ünnepi beszédet tartott vitéz dr. Rimay István altábornagy, országos parancsnok is.

Babák Mihály polgármester ünnepi beszédében szemléletesen kitért arra, mekkora felfordulást idéztek elő 1914-ben a Magyarország és Európa békéjével szembehelyezkedő politikai és pénzügyi körök. Mint mondotta, hazánkat most is érik beavatkozó támadások nyugati, amerikai részről.

Cairns-Lengyel Henriett nagytiszteletű asszony a most állított kopjafa előtt mondott imát és megszentelte a szép alkotást. Ezt megelőzően közösen végezte el a leleplezést Babák Mihály polgármesterrel és az országos nemzetőr parancsnokkal.

Publik Antal előadóművész sodró lendületű Trianon szavalata és Vass Ildikó népdalénekes gyönyörűséges énekszáma után elültették a megemlékezés fáját, majd a verőfényes délelőttben megtartott ünnepség a koszorúzással és a Szózattal ért véget.

Így vasárnap óta az Újtemplom kertjét az eddigi 1848-as ikerkopjafa és az ’56-os mellett a csaknem 1200 szarvasi hősi halottnak tisztelgő első világháborús kopjafa is ékesíti. Mintegy ezzel is új közösségi helyszínt és alkalmat kínálva a gimnáziumi ifjúság hazafias nevelésére.