Hírforgó, Képgaléria, Média

Legfontosabb feladatunk: gondoskodás a jövő gyermekeiről

– Képviselő-testületünk legfontosabb feladata a jövő gyermekeiről történő gondoskodás – mondotta egyebek között Babák Mihály polgármester a Csodaszarvas Tanoda projektnyitó rendezvényén péntek délután az Ifjúsági Üdülőben.


A TÁMOP 3.3.9.C-12-2012-0119. azonosító számú tanodát – pontosabban projektet – az Emberöltő Alapítvány hívta életre. Az Alapítvány alapítói: Babák Mihály, Giricz Katalin, Hodálik Pál, Müller Péter, Závoda Ferenc. A Kuratórium tagjai: Tóth Tamásné, Bagaméri László, dr. Kantiné Szín Mária, dr. Kozák Réka, Némethné Veres Veronika. Az Alapítvány elnöke: Tóth Tamásné.

A polgármesteri köszöntőben Babák Mihály ezúttal is megismételte a régi pedagógiai alaptételt:

– Minden gyermeket a saját képességei szerinti plafonjára kell eljuttatni. (Az örök érvényű alapvetés Dankó Ervin nyugalmazott általános iskolai igazgatótól származik. – A Szerk.)

A jövő pedagógusainak felkészítése a hátrányos gyermekek segítésére címmel dr. Lipcsei Imre, a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara dékánja adott igen gyermekközpontú és gyakorlati szemléletű előadást. Mint azt érzékeltette, jelen világunkban is igen komoly szociológiai különbségek léteznek gyerek és gyerek között. Sok mai család esetében pedig egyenesen a szülők szocializálatlan voltáról kell beszélnünk. A gyerekek és családok otthoni szokásait illetően beemelte a televízió, mint “modern villanypásztor” sajnálatos jelentőségét.

Egy kísérleti tanoda margójára címmel gyakorlati tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal Bíró Gyula, a Gál Ferenc Főiskola gyakorló intézményének igazgatója.

Végezetül Tóth Tamásné, a projekt szakmai vezetője mutatta be magát a Csodaszarvas Tanodát. Mint elmondta, a Tanoda két telephelyen valósul meg. Az elméleti képzések helyszíne a Bethlen Gábor utcában történik, a közösségi foglalkozások helyszíne pedig a Benka Gyula utcai Tulipános Közösségi Ház.

A projekt a tanodák történetében harmadszor Szarvason, 2014. június 1-től 2015. október 31-ig történő időszakban valósul meg 29 millió 966 ezer 832 forint összegből. A kulcskompetencia képzés és felzárkóztatás, valamint a közösségi programok 480 fő 10-18 éves célcsoporthoz tartozó hátrányos helyzetű nem roma – és köztük roma – gyermek számára valósul meg. A bevont intézmények és civil szervezetek száma 14.

Előadása végén Tóth Tamásné Babák Mihály polgármester által kölcsönzött bölcsességet is idézett, majd elmondta Böjte Csaba alapvetését: “Minden gyermek értékes kincs, és a kallódók felemelése nem csupán jótékonykodás, hanem a jövőről való racionális gondoskodás is.”