Hírforgó, Képgaléria, Média

Százak tisztelegtek a Templomkertben

– Őrizzétek szívetekben a szabadság lángját – mondott egyebek közt Babák Mihály polgármester Szarvas diákságának az Aradi vértanúk emléknapján.


Egyben az egybegyűlt több száz fős tömegnek átadta Dankó Béla országgyűlési képviselő és Szarvas Város Képviselő-testülete üdvözletét, megköszönve az együtt emlékezők részvételét.

A gyönyörű verőfényes kora őszi időnek és iskoláink vezetésének is köszönhetőn a diákcsoportok zárt és fegyelmezett rendben érkeztek. De jöttek felnőttek is szép számmal, a városban működő politikai pártok és civil szervezetek képviseletében. Csakúgy, mint a képviselő-testület tagjai és a járási hivatal vezetése.

A kegyeletteljes megemlékezés ceremóniamestere ezúttal is Fodor Mariann volt a Cervinus Teátrum részéről. A Benka Gyula Két Tannyelvű Evangélikus Általános Iskola diákjai adták az idén is a műsort, így arra nemzeti fohászaink együtt éneklésekor rá is erősítettek, mivel Himer Péter élő zongorajátékkal kísérte a Himnuszt és a Szózatot. Továbbá dr. Zima János a kegyeleti alkalmat tárogatójátékával gazdagította.

A felső tagozatos benkás csoport – feltehetően Hovorkáné Hegedűs Hajnalka kiváló irodalomtanári és nevelési munkálkodásának köszönhetően – szép irodalmi és énekkari összeállítással tisztelgett vértanúink emléke előtt. Az énekkart Paraszt Attiláné vezényletében hallhattuk.

Molnár Istvánné igazgató asszony tartotta az idei megemlékezés ünnepi beszédét. A vértanú tábornokok sorában különösképpen hangsúlyozta Kiss Ernő honvédtábornok gondolatait, aki még a siralomházban is a magyar ifjúság jövőbeni sorsával foglalkozott, Árpád-házi szentjeinket hívta imádságában segítségül. Szolgálatot végzett Horváth Anikó iskolalelkész.

Az ünnepi beszéd és a polgármesteri köszöntő után Babák Mihály polgármester Lohr Gyula képviselő társaságában nyitotta meg a koszorúzók sorát. Ezt követően az iskolák, hivatalok, testületek, pártok és civil szervezetek képviselői helyezték el a kegyelet koszorúit és virágait, a nemzeti és a városi lobogóval felékesített Aradi Emlékmű talapzatánál. Ahol már lobogtak a lángok a talapzatot elborító mécsesekben. A megemlékezés egésze jól tükrözte a Babák Mihály által ilyen és hasonló alkalmakkor kiemelt szarvasi összefogást.