Hírforgó, Képgaléria, Média

A Jókai Színház előadásával ünnepelte Advent első vasárnapját a Nemzeti Színház

Az Advent a Hargitán című Sütő András darabbal kapott meghívást a Békéscsabai Jókai Színház Advent első vasárnapján a Nemzeti Színházba. Sütő András klasszikussá nemesedett drámáját, Rubold Ödön Jászai-díjas színművész rendezésében láthatta a közönség.


Októberben még az Aradi Magyar Napok rendezvénysorozat részeként Aradon, a Ioan Slavici Színházban vendégszerepelt az előadással a Jókai Színház, most pedig az ország első számú színházába kapott meghívást. A darab bemutatója egy éve volt a Jókai Színházban, akkor is Advent első vasárnapján, és azóta sikerrel játsszák: az idei évadban is műsorra tűzték.

Nem véletlen tehát a Nemzeti Színháztól a meghívás: Budapesten is nagy sikert arattak a Jókai színészei, akiket természetesen telt ház fogadott. A meghitt hangulatú esten a közönség együtt lélegzett a művészekkel. Olykor nagy es jelentős csendek, olykor együttsóhajtások hallatszottak a nézőtér soraiból. A nagy csendeket aztán zúgó vastaps váltotta az előadás végeztével. Az ünnepi előadást megtisztelte jelenlétével Sík Veronika, a legendás Nemzeti Színházbeli Advent a Hargitán előadás rendezőjének, a szintén békéscsabai Sík Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas művésznek az özvegye és Sütő Ágnes, az írófejedelem lánya.

Ha már a legendás, 1986-ban bemutatott előadásnál tartunk, érdekesség, hogy a mostani rendező, a Jászai-díjas színművész, Rubold Ödön, akkor Zeteleki Gábort alakította olyan színészóriásokkal az oldalán, mint Sinkovits Imre, Agárdy Gábor, Bubik István és Kubik Anna. Rubold Ödön hiteles adaptációt vitt a színre. Ugyanis Sütő Andrást személyesen ismerte, sőt Sütő kertjében ismerkedett meg először a darabbal.

Nekem ünnep ezt a darabot és Sütő szellemiségét tovább éltetni, minden vele való találkozásomat a szívemben őrzöm. Az előadás mindenkinek szól, nincs kifejezett célközönség. Költészet, humor, dráma, feszültség, minden van benne, nagyon változatos a darab. A történetben 20 év telik el, két karácsonyeste részesei lehetünk, és végig érezhető az Advent lényege, az örök várakozás: várjuk álmaink, céljaink beteljesülését – mondta a rendező.
Bódi Vencelt a Jászai-díjas Szélyes Imre személyesítette meg, de a Jászai-díjas Kara Tünde, Babócsai Réka, Szőke Pál és Czitor Attila remek játéka is kellett a közönség álló tapsviharához, ami nem is maradt el.

Sütő András méltán népszerű drámái közül is kiemelkedik az Advent a Hargitán, ez a Kis- és Nagy Romlás fenyegetettségében játszódó, balladai sűrűségű színjáték. Megrendítő zengésű, költői nyelven szólal meg a műben – idézet Sütő Andrástól – „Erdély nagy romlásának valóságos gyásza, az önfeladás, a világgá menekülés közösségi tragédiája”. Fájdalmas megtapasztalni, hogy a darab mélyén meghúzódó társadalmi, emberi gondok a mai napig is döbbenetesen, tragikusan időszerűek.