Hírforgó, Képgaléria, Média, Sziréna

Békés Megyéért kitüntető díjat kapott a Körös Mentőcsoport

Békés Megyéért kitüntető díjat kapott a Körös Mentőcsoport a december 17-ei megyegyűlésen.


A megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke ünnepi beszédében azt mondta, az elismerésben részesültek egytől egyig kiemelkedőt alkottak, a maguk mércéje szerint élve és cselekedve szolgálták és szolgálják hűségesen a közösséget.

A Jókai színház vigadójában megtartott ünnepi megyegyűlés Gulyás Attila szavalatával vette kezdetét, majd Zalai Mihály köszöntötte a meghívottakat. A megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke különleges, egyszeri alkalomnak nevezte az adventi gyűlést. Beszédében hangsúlyozta, több héten át tartó ünnep részesei vagyunk, a várakozás, majd a vízkeresztig tartó időszak minden eleme Isten és ember találkozásáról szól. Az elcsendesedés heteiben a zajtól, a világ rohanó tempójától kicsit távolabb kerülünk, befelé figyelünk. Fontos momentumra, ajándékozásra készülünk, mellyel arra emlékezünk, hogy Isten a Megváltó személyében a legnagyobb ajándékát, egyszülött fiát adta az embereknek.

Zalai Mihály hozzátette, karácsony előtt Békés megye képviselőtestülete azoknak ad díjat, akik hasonlóképp arattak győzelmet a mulandóság fölött. A maguk mércéje szerint élnek és átlag feletti tevékenységükkel kitűnnek a többiek közül: maradandót alkotva tesznek nap, mint nap önzetlenül a közösségért.

A Jókai színház színészeinek és a színitanház növendékeinek ünnepi műsora után a megyei közgyűlés elnöke adta át a díjakat. Balog Gáborné népi kismesterségi oktató, Dr. Erdész Ádám, levéltári igazgató és Csasztvan András közművelődési szakember mellett a Körös Mentőcsoport is kapott emlékplakettet, oklevelet és könyvet.

A Körös Mentőcsoport öt évvel ezelőtt alakult, speciális rendeltetésű önkéntes mentőcsoport, mely Magyarországon és külföldön egyaránt képes különböző mentési tevékenységek végrehajtására. Civil alapon szerveződött a megye védelmére, sőt a régió megsegítésére, alkalmazását akkor rendelik el, ha más szervek erői, eszközei nem elegendőek a veszélyhelyzet felszámolásához, vagy ha azt a lakosság, a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak védelme indokolttá teszi. A mentőcsoport a nemzetközi ENSZ INSARAG (Nemzetközi Kutatási és Mentési Tanácsadó Csoport) irányelvek szerinti komponensekből áll, a tagok számára nem okoz nehézséget a vezetésbiztosítás, különböző bevetések tervezése és irányítása, a műszaki mentés, a tűzoltás, a terep- és romkutatás kutyás kereséssel, sőt a nyomkövetés, a különböző építmények statikai vizsgálata sem. A csoport tagjai ezeken túl légi felderítésre, vízfelszíni és víz alatti kutatásra, mentésre, egészségügyi és pszicho-szociális ellátásra, továbbá logisztikai támogatásra is alkalmazhatóak.

A mentőcsoport állományából két alpinmentőt, két elsősegélynyújtót, egy állatorvost, két műszaki mentőt és egy csapatvezető-helyettest integráltak a nemzetközi segítségnyújtási feladatok ellátására létrehozott HUSZÁR központi rendeltetésű mentőszervezetbe.

A megalakítás óta eltelt öt évben az összetartó csapat hatékony és szakszerű beavatkozások végrehajtásával rendkívüli erőfeszítéseket tett a katasztrófák elleni védekezés terén. Számos alkalommal vett részt Békés megyei katasztrófavédelmi műveletekben, eltűnt személyek keresésében, viharkárok felszámolásában, otthonukat ideiglenesen elhagyni kényszerülő lakosok krízisellátásában, búvár- és vízimentő-szolgálat teljesítésében, állatmentési szituációkban. Emellett szerepet vállalt az ország legnagyobb védekezési feladataiban is, a borsodi árvíz, majd a dunai árvíz idején.

A KMCS teljesítette az előírt felkészítési követelményeket, sőt 2012-ben nemzeti minősítő vizsgát is tett városi kutatási, mentési (USAR), valamint árvízi védekezési és mentési képességekből, 2013-ban pedig mentőkutyás képességekből. Immár teljes joggal önállóan hajthat végre zárt kárterületeken katasztrófavédelmi műveleteket.

Az ország első megyei mentőcsoportjaként példaként szolgált a többi megye mentőcsoportjainak megalakításához. Létrejöttében, működésében komoly szerepet vállalt és vállal Dr. Takács Árpád tűzoltó dandártábornok és Tóth Tibor mk. tűzoltó ezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egykori és a jelenlegi megyei igazgatója, valamint a Békés Megyei Katasztrófa- és Polgári Védelmi Szövetség.