Hírforgó, Képgaléria, Média, Sziréna

Tűzoltóból lett meseíró

A békéscsabai irodalmi estek vendége volt a napokban Harencsár László nyugállományú alezredes. Az egykor Szarvason szolgálatot teljesítő tűzoltó 2007 óta ír. Meséi, versei jelentek meg, újságcikkeit helyi és országos lapok is publikálták.


Nemrég kiadott hangoskönyve, melyen többek között Bencze Ilona, Bodrogi Gyula, Esztergályos Cecília, Laár András és Pécsi Ildikó hangja hallható, a könyváruházak sikerlistájának élén áll.

Harencsár László elmondta, a természet közelsége, szeretete határozta meg a Mátra hegyei-völgyei között töltött gyermekkorát. A hetvenes évek végén került Békés megyébe, Szarvasra, ahol mezőgazdász lett, majd tűzoltó. Szerette hivatását, műszaki mentési osztályvezetőként ment nyugdíjba. Néhány évvel ezelőtt versek, novellák írásába kezdett, de papírra vetett kisregényt, sőt színdarabot is. Az egykori tűzoltó kedveli az abszurd humort, a szíve legmélyén azonban különleges meséi foglalnak helyet.

Nemcsak megírja, el is mondja a történeteit. Sok magyar- és erdélyi város óvodájába, iskolájába, idősotthonába eljutott már, számtalan rendezvényre hívták és hívják. Azt mondja, a csillogó szemek, az aprócska, tátott szájak erőt, hitet adnak neki, sőt ezek éltetik. Elárulta, kiváltságnak érzi, hogy életében olyan hivatásokat választott, melyekkel az embereket szolgálhatta, szolgálhatja. Tűzoltóként tetteivel, emberségével üzente, íróként lelkével és tollával üzeni a jót. Az elmúlt öt és fél év alatt Harencsár László több ezer gyermeknek és felnőttnek mesélt.

Közel tíz éve minden decemberben a szarvasi hivatásos tűzoltó-parancsnokság vendége. Fehérszakállúnak öltözik, de puttonyába nem csak csokoládét rejt, meséket is ad ajándékba. Honoráriuma pedig rendre taps, mosoly és sok-sok elismerő szó.

(A fényképek családi felvételek.)