Képgaléria, Média, Sziréna

Látványos jégről mentési gyakorlatok szerte a megyében

A vizet szerető emberek a mesterséges pályák helyett a hidegben is inkább a partra vágynak, korcsolyát húznak, jégkorongoznak, csúszkálnak.


A befagyott jég azonban komoly veszélyeket rejt, a gondatlanság, az előírások ismeretének hiánya könnyen tragédiához vezethet. A napokban a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság minden hivatásos és önkormányzati tűzoltó-parancsnokságán felfrissítették jégről mentéssel kapcsolatos tudásukat a tűzoltók.

Gyulán, Szarvason és Gyomaendrődön a sajtó képviselői is láthatták, mi történik egy éles szituációban, milyen eszközökkel és hogyan zajlik a jégről mentés.

Gyulán a várnál lévő csónakázótó vize már befagyott a téli hidegben, de vastagsága nem biztonságos a téli sportolásra. A feltételezett szituáció szerint ennek ellenére néhányan a vízre merészkedtek. A tó közepén az egyik korcsolyázó alatt beszakadt a jég, saját erejéből nem tudott kimászni, azonban sikerült a felszínen maradnia. Barátai azonnal segítséget hívtak.

A tűzoltók a biztonsági előírásokat betartva kötelet erősítettek társukra, aki egy szintén kötéllel biztosított dugólétrára feküdt, hogy minél jobb legyen a súlyeloszlás és úgy közelítette meg szerencsétlenül járt embert. A férfit pillanatok alatt kihúzták a partra, majd azonnal átadták a mentőszolgálat munkatársainak.

A mentők a tűzoltókkal együttműködve ugyanolyan gyorsan és szakszerűen cselekedtek, mint egy valós eseménynél. Edzett, egészséges szervezet sem bír ki többet negyed óránál a fagyos vízben, ha baj történik, akár újraélesztésre is sor kerülhet. A mentők mindent megtesznek azért, hogy az érintett testhőmérsékletét a normális értékre emeljék.

Bár Békés megyében évek óta nem történt hasonló baleset, mégis fontos, hogy a mentés mozzanatait és a rendelkezésre álló technikai eszközök alkalmazását begyakorolják a beavatkozók. Elengedhetetlen a társszervezetek összefogása, a szakemberek gyors, határozott, célratörő cselekvése.

A gyulai gyakorlat a Körös Mentőcsoport sérülteket imitáló búvárainak közreműködésével vált életszerűvé, akik egyébként minden pillanatban rendelkezésre állnak, és ha baj történik, képesek a víz alatti kutatási munkálatok elvégzésére.

Gyomaendrődön önkéntesek is részt vettek a szituációs gyakorlaton; a tűzoltók beavatkozása után a VIDRA Járási Mentőcsoport egészségügyi komponensének tagjai látták el a bajba jutott személyt.