Hirdetmények, Közlöny

Hirdetmény a Szarvasi Járásbíróságra történő ülnökjelölésről

Magyarország Köztársasági Elnöke a 2015. március 7. és 2015. április 30. napja közé eső időtartamra kitűzte a bíróságok ülnökeinek megválasztását.


Szarvas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Országos Bírósági Hivatal elnöke által megküldött adatok alapján a Szarvasi Járásbíróságra 8 fő ülnököt és 2 fő pedagógus ülnököt választ.

1. Ülnököt jelölhetnek:

  • a Szarvasi Járásbíróság illetékességi területén lakóhellyel és választójoggal rendelkező nagykorú magyar állampolgárok,
  • a Szarvasi Járásbíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok,
  • a Szarvasi Járásbíróság illetékességi területén működő egyesületek a pártok kivételével.

A fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési és oktatási intézmények tantestületei jelölik.

2. Ülnöknek az a 30. évét betöltött magyar állampolgár választható meg, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem.

3. A jelöléshez csatolni kell azt az elfogadó nyilatkozatot, amely tartalmazza a jelölt nevét, születési helyét és idejét, anyja nevét, lakóhelyét, iskolai végzettségét, szakképzettségét, foglalkozását, munkahelye nevét és címét, egy hónapra járó távolléti díja összegét, valamint az aláírását. A jelölt a jelölés elfogadását követően haladéktalanul, Szarvas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete részére hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal köteles igazolni büntetetlen előéletét. Amennyiben ezen igazolási kötelezettségét elmulasztja, ülnökké megválasztani nem lehet.

4. A jelöléshez szükséges nyomtatványok beszerezhetők a Szarvasi Polgármesteri Hivatal Titkárságán (5540 Szarvas, Szabadság út 25-27.), illetve letölthetők a www.szarvas.hu honlapról. A hiánytalanul kitöltött nyomtatványokat és a hatósági erkölcsi bizonyítványt a Szarvasi Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani 2015. április 8-ig.

5. Az ülnök jogaira és kötelezettségeire vonatkozó tájékoztató megtekinthető a Szarvasi Polgármesteri Hivatalban és a www.szarvas.hu honlapon.

Szarvas, 2015. február 24.

Babák Mihály polgármester
Dr. Melis János jegyző