Hírforgó, Képgaléria, Média, Sziréna

A Békés megyei Tímár Tamás vezeti a magyar kontingenst Albániában

Már negyedik napja dolgozik Albániában a Békés megyei Tímár Tamás vezette magyar kontingens. A tizenegy fős csoport február 19-én indult útnak a Balkán-félszigeten fekvő állam kérésére, hogy Selenice városában víztisztító berendezést helyezzen üzembe és működtessen.


A kontingens vezetője élményeiről, tapasztalatairól és az elvégzett munkáról elektronikus levélben írt rövid összefoglalót.

Albániában a január végi és február eleji esőzések okoztak rendkívüli árvízi helyzetet. Az árvízzel sújtott területek főként a Vjosa, a Drino, az Osum, és a Gjanica folyók mentén vannak, a legsúlyosabb helyzet pedig az ország déli részén, Vlora és Fier megyékben alakult ki. A térségben a fertőzések miatt is gondot okoz az egészséges ivóvíz hiánya. A két víztisztító napi 100 ezer liter tiszta víz előállítására alkalmas, amelynek segítségével egy 50 ezer lakosú város napi ivóvíz-szükséglete biztosítható. A magyar kontingens már az első két napon 17 ezer 150 liter ivóvizet állított elő a Vjosa folyó vizéből a környező települések lakói számára.

A negyedik nap délelőttjén a magyar csoport tagjai Celino Jahajjal, a helyszíni operatív törzs kirendelt polgári védelmi vezetőjével vették fel a kapcsolatot, akivel a szomszédos települések lakosainak lehetséges ellátásáról egyeztettek. Délután Ferdinant Aligjoni polgármesterrel az igényekről tárgyaltak, majd további tasakos ivóvizet szállítottak több turnusban, amelyet a település különböző pontjain helyeztek el, osztottak szét és adtak át a kijelölt felelősöknek.

A magyar csoport délután további egyeztetéseket folytatott dr. Varga Szabolcs tiranai magyar konzullal, akivel az aktuális helyzet adatain túl a február 26-án esedékes vezetői látogatás részleteit is megbeszélték.

A víz minőségét négyóránként ellenőrzik, ezek alkalmával minden egyes mért paraméter határértéken belül maradt. A negyedik napon tizenkétezer darab, félliteres kiszerelésű tasakos ivóvizet, illetve 2400 liter, tartályból kiadott ivóvizet bocsátottak a lakosság rendelkezésére. Ezekkel a mennyiségekkel a berendezés összesen 36 ezer 50 liter ivóvizet állított eddig elő.

A település külterületén elkészült a fúrt kút, erről Ferdinant Aligjoni polgármester tájékoztatta a magyar csoportot. A bevizsgált minták eredménye határérték alatti, így hamarosan ráköthetik az ivóvízhálózatra.

Tímár Tamás arról tájékoztatta a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományát, hogy a kilencfős kezelőszemélyzet mindent megtesz a segítőakció sikeréért, összehangoltan, lelkesen végzi feladatát. Minden erejükkel azon munkálkodnak, hogy helyt álljanak és nemes tettükkel méltó módon képviseljék országunkat.

A kiküldetés időtartama előreláthatóan két hét, de a magyar szakemberek addig maradnak, amíg munkájukra szükség van.