Hírforgó, Képgaléria, Média

Hangulatos sörvacsora a Liget Wellnessben

Mint azt az utóbbi években megtapasztalhattuk, a Szent András sörök minden változatban diadalmasan menetelnek előre a fogyasztói piacon.


Szombat este Bukovinszky Béla és kollégái szakítva az eddigi pesti sajtóbemutatós hagyománnyal, a négycsillagos Liget Wellness és Konferenciahotelben léptek a nyilvánosság elé legújabb termékükkel: az elegánsan ízletes Monarchista sörrel.

Mint azt Bogdán Tamás hoteligazgató elmondta, korábban megegyezés született a Szent András sörök forgalmazásáról közte és Bukovinszky Béla között.

A házigazdák köszöntői után Pekár Mihály főzőmester mutatta be a cseh-német ízvilággal bíró, 47 napig érlelt új sörkülönlegességet. Mint hallhattuk, alapanyagait szigorúan az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területéről – Csehország, Ausztria, Magyarország, Szlovénia – válogatták össze. Így született ez az alsóerjesztésű pilseni típusú finomság. Így az Ogre sikere után egy újabb 7,1%-os lager sör kerül piacra.

Mint megtudtuk, a sörfőzde két mestere, Marosvári és Kővári “Csak a jó sör!” már a “Vári Nővérek” fantázianevű sörük előállításán munkálkodnak.

Az est szellemi fénypontját Katona Csaba neves történész előadása jelentette, aki könnyed szellemességgel és lenyűgöző stílusban villantotta fel az emberiség sörfogyasztási történetét, különös tekintettel a hazai, ezen belül a XIX. és XX. századi magyar sörivási szokásokra. Az előadás egésze felért egy kultúrtörténeti utazással. Így egyebek közt megtudhattuk, hogy már a sumérek korában itták a jó sört, derék eleink a sör nevet Ausztriából hozták, s Magyarországon már 1226-ból fennmaradt Szent Márton-hegy – a mai Pannonhalma – serfőzdéjének emléke.

Az előadó részletesen kitért a legendás Hagenmacher és Dreher sörgyártó dinasztiák történetére, sőt mi több, foglalkozott a “hazafias” Honvéd, Szent István sörökkel is. Végezetül eljutott a hazai kézműves sörgyártás rendszerváltás közeli éveihez, így a Szent András sörhöz is.

A finom svédasztalos vacsora előtt Kovács András történész – a Szent András sörök egyik leghűségesebb hazai fogyasztója – apró ajándékokkal lepte meg Bukovinszky Bélát.

Majd nem volt más hátra, mint előre: Bukovinszky Béla fellebbentette a leplet a Monarchista tetszetős palackjairól és a nagyérdemű sörbarát vendégsereg – köztük jeles vendéglátós szakemberek és szakújságírók – kedvükre leguríthattak néhány pohárral a hallatlanul finom nedűből.