Hírforgó

Pazar kiállítású képeskönyv Mezőtúrról

A napokban került kezembe a  Mezőtúr c. képeskönyv, amely elegáns megjelenése kapcsán, lenyűgöző képanyaga és frappáns szövegezése révén, felkelti minden egészséges lelkületű, könyv- és újságolvasáson szocializálódott gyűjtő érdeklődését.


tur1Már csak azért is, mert egy-egy ilyen kiváló munka megjelenése rácsodálkoztathat bárkit a közvetlen környezetében hosszú ideje létező gazdag szellemi és tárgyi kincstárra. A szarvasi olvasónak különös tekintettel merem ajánlani e pazar képeskönyv kiállítását, mivel köztudott, hogy az elmúlt évszázadok során Mezőtúr és Szarvas kereskedelmi kapcsolatrendszerében, sokszor még egyéni kötődésekben is szorosabb volt a viszony, mint a megyénkbeli települések többségével. Ez alól csupán a szarvasi határból kiszakadt két falu, Örménykút és Kardos, Kondoros, valamint Csabacsűd és Békésszentandrás kivételek.

2014-ben Mezőtúr Város Önkormányzata pályázati forrásból 3 millió forintot áldozott image kiadványokra – egyebek közt a Mező-turista, a Városi Strand és Fürdő brosúrákba és a Fazekas Múzeum szóróanyagába –, így a mostani ezres szériában megjelent könyvre. A mű három nyelvű: magyar, angol és német olvasók számára is élvezhető. Kiadóját Mezőtúr Város Önkormányzata és Herczeg Zsolt polgármester jegyzi. Szerkesztésében Karsainé Szabó Judit és Korcsok Anita jeleskedtek. Lektorálta Pusztai Zsolt. a gazdag képanyagot Bodor Márta, Kelemen Márton produkálták, támaszkodva a Túri Fazekas Múzeum fotótárára is. A fordítás Kiss Boglárka és Gál Sándorné érdeme. A dr. Fürtös Jenő és Szabó Zsigmond emlékének ajánlott munka elkészítéséhez Ádámné Csete Gizella, Mlinárcsek János, Weigert Zoltán és Szabó András nyújtottak segítséget.

A míves tervezés és tipográfia Szűcs Péter kezét dicséri. A nyomdai munkát a Prima Nyomda és Reklámstúdió Kft. Mezőtúr végezte, remek minőségben.

A kötet címlapfotóját – a Berettyó-parti város panorámaképe a Városháza tornyával – Kelemen Márton készítette.

S hogy kedvet kapjunk a Várostörténet, Templomok, Műalkotások, Intézmények, Fazekasság, Szabadidő, Természet, Rendezvény-Turisztika tematikára felfűzött album olvasásához, ehhez elegendő a polgármesteri köszöntő elé tett Fejes Imre idézetet magunkba vésnünk: „Mezőtúri utcák, házak, gyerekkorom szép álomvilága. A vén templom nagy harangja most is int még az időmúlásra. Most is nyílnak vadvirágok, dalolnak a lányok, a legények. Én se járok itt egyedül, kísérgetnek a régi emlékek.”

„Kérem, lapozzon, és induljunk el közösen az úton, amely bemutatja csendes, ugyanakkor izgalmas és sokszínű városunk múltját és jelenét” – mondja köszöntője zárszavában Herczeg Zsolt polgármester. Hozzáteszem, ha bárki végiglapozza a könyvet, máris szükségét érzi, hogy Szép Ernő, Móricz vagy akár Petőfi léptei nyomát keresse, ugyanakkor rácsodálkozzon a mai Mezőtúr folyton változó, szépülő arculatára.