Hírforgó, Képgaléria, Média

Óriási roham alatt a Jókai Színház előadása

Már korábban beszámoltunk róla, hogy a Békéscsabai Jókai Színház előadását, a Bernarda Alba házát kiemelt szakmai érdeklődés övezi. Csörögnek a telefonok a Jókai Színház titkárságán, fesztiválmeghívások sora kopogtat a teátrum ajtaján.


 A Városmajori Szabadtéri Színpadon már az időpont is megvan: 2015. július 2.

A Budapesti Nyári Fesztivál szezonnyitó Színházi Szemléjén a Városmajori Szabadtéri Színpadon a vidéki színházak legjobb szórakoztató előadásait mutatják be. A Bernarda Alba háza mellett az Édes Anna, a Magyar Elektra, a Figaro házassága, a Tóték, a Vitéz Mihály és az Istent a falra festeni című előadások kaptak helyet a programban.

Június 18. és július 10. között rendezik meg idén a Városmajori Színházi Szemlét, melynek versenyprogramjába hét nem budapesti színház egy-egy előadását válogatta be a 2014 márciusa óta bemutatott új produkciókból Jászay Tamás kritikus és Miklós Melánia, a Szabad Tér Színház művészeti és kommunikációs munkatársa, közel ötven produkció megtekintése alapján.

„Sok jó előadást láttunk, ami újra megerősített bennünket szervezőként is abban, hogy érdemes odafigyelni a vidéki színházakban folyó munkára. Jó lenne többet utazni, azonban ez jelentős anyagi és időbeli ráfordítással jár, amit kevesen tehetnek meg. Ezért mi elhozunk egy csokornyit az ország szerintünk legjobb előadásaiból Városmajorba, remélve, hogy a közönségnek is tetszeni fog.” – mondta Miklós Melánia.

A válogatók most is azokat az előadásokat keresték, amelyek kiemelkednek a kínálatból, ugyanakkor fontos dolgokat mondanak a körülöttünk lévő világról. „A szórakoztatás nem feltétlenül nevetés, az idei program éppen azt bizonyítja, hogy a klasszikusokat is el lehet újszerűen mondani, illetve lehet velük újat mondani, ami adott esetben szórakoztató. A beválogatott előadások mindegyike jól ismert, múltbéli, mitikus történetet dolgoz fel, illetve hangszerel át mai ritmusban, ami a két új, kortárs darabra, a debreceni Istent a falra és a szombathelyi Vitéz Mihályra is igaz” – állítja Jászay Tamás.

A romániani Târgoviște-ben megrendezésre kerülő nemzetközi BABEL F.A.S.T. fesztiválra a tárgyalások már az utolsó fázisban vannak, de konkrét megkeresés érkezett a Kolozsvári Magyar Napok, a sepsiszentgyörgyi Atelier Festival és a Szatmárnémeti Partiumi Magyar Napok szervezőitől is. A meghívások és az érdeklődések azért is megtisztelőek az alkotók számára, mert a darabok kiválasztása szigorú színház szakmai alapon történnek.

Az előadást Béres László, a Kolozsvári Magyar Opera művészeti tanácsadója rendezte, a koreográfia Bajnay Beáta munkáját dicséri, a főbb szerepekben Kovács Edit, Nagy Erika, Vadász Gábor, Komáromi Anett, Kara Tünde Jászai-díjas, Fehér Tímea, Tatár Bianka, Liszi Melinda és Tarsoly Krisztina látható.

A mű előzetese a következő linken tekinthető meg: http://youtu.be/JJ7euKd_-Wo

Forrás: szabadter.hu, szinhaz.hu, jokaszinhaz.hu