Hírforgó

Magyar siker: Az Európai Parlament a magyarok üzenetét is elviszi a Milánói Világkiállításra

„Komoly sikert értünk el a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tegnapi ülésén” – nyilatkozta ma Erdős Norbert fideszes EP-képviselő Brüsszelben.


Az Európai Parlament a magyarok három fő üzenetét is elviszi a Milánói Világkiállításra: elkötelezettek vagyunk az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemben; minden eszközzel fellépünk a tisztességtelen élelmiszer-kereskedelemi gyakorlatok ellen és megőrizzük a méltán népszerű Közös Agrárpolitika (KAP) vívmányait a jövőben is.

Erdős Norbert üdvözölte, hogy a magyaroknak a „Bolygónk élelmezése, életre szóló energia” címet viselő élelmezés-biztonsági világkiállításra vonatkozó három fő üzenetét sikerült beemelni a parlamenti jelentésbe. A dokumentumot az Európai Parlament delegációja ünnepélyes keretek között adja majd át a világkiállítás szervezőinek: az olasz kormánynak és az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezetnek.

„Az első és a legfontosabb az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem terén megvalósuló összefogás” – emelte ki Erdős Norbert. Miközben az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet szerint a világ 7 milliárdról 9,1 milliárdra növekvő népessége 2050-re az élelmiszerkínálat 70%-os növelését fogja igényelni, világszerte az élelmiszerek 30%-a megy veszendőbe vagy pazarolják el. Az Európai Unió éves élelmiszerpazarlása megközelítőleg 89 millió tonna, míg Magyarországon a legfrissebb adatok szerint körülbelül 566 ezer tonna élelmiszerhulladék keletkezik egy évben. „Ezt a mennyiséget minden rendelkezésünkre álló eszközzel csökkentenünk kell, ezért javasoltam, hogy a tagállamok ne csak támogassák, hanem saját maguk terjesszék is a veszteséget és a pazarlást megelőző bevált gyakorlatokat” – tette hozzá a néppárti politikus. A kiskereskedelmi láncoknak például folyamatosan lehetővé kellene tenniük a karitatív szervezetek számára, hogy az eladatlan és biztonságos, fogyasztható élelmiszereiket rendszeresen és ingyenesen átvehessék. „Büszke vagyok rá, hogy a magyar kormány volt az első, aki EU szinten összefogást kezdeményezett az élelmiszerpazarlás ellen, ez a magyar uniós elnökség egyik nagy eredménye” – hívta fel a figyelmet Erdős Norbert.

Az EP Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága egyetértett abban, hogy sürgetnünk kell az Európai Bizottságot, azonnal és minden eszközzel lépjen fel a termelők tárgyalási alkupozíciójának a megerősítése, a méltányos jövedelmek és a méltányos termelői árak biztosítása érdekében. „Más tagállamokhoz hasonlóan a kiskereskedelmi áruházláncok által gyakorta folytatott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok komoly veszteségeket okoznak a magyar termelőknek is, ezért határozott uniós fellépésre van szükség” – emelte ki a fideszes EP-képviselő.

„Végül ne felejtsük el, hogy Európa élelmiszerellátása elsősorban a Közös Agrárpolitika vívmányainak a megőrzésén múlik” – emlékeztetett Erdős Norbert. A KAP-nak nem csak szilárdnak kell maradnia, de a jövőben is megfelelő finanszírozásban kell részesülnie, nem csökkenhet tovább a politika költségvetése. „Örömmel tölt el, hogy képviselőtársaim döntő többsége osztja ezt az alapelvet és támogatta az erre vonatkozó módosító javaslatomat” – emelte ki a néppárti politikus.