Hírforgó, Képgaléria, Média

“Tanuld, és tanítsd a jobbat!” – Országos Tanítási Verseny a GFF Pedagógiai Karán

2015. március 19-20-án rendezte meg a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara a 2015. évi Országos Tanítási Versenyt testnevelés és környezetismeret tantárgyakból.


Az Országos Apáczai Tanítási Verseny szellemi örököseként, de a megmérettetést megújítva látta vendégül a Pedagógiai Kar az ország főiskoláinak, egyetemeinek tanítóképzős hallgatóit, szakvezetőit, módszertanos tanszéki munkatársait.

A megjelent vendégeket Dr. Lipcsei Imre dékán köszöntötte, majd a rendezvény szervezői nevében tartott tájékoztatást Dr. Fest Sarolta dékán-helyettes és Lestyán Erzsébet tanársegéd. A Gyakorlóintézmény nevében Bíró Gyula igazgató köszöntötte a Szarvasra érkező vendégeket. A Gyakorló Általános Iskola második osztályosainak „zöld színdarabja” után kezdetét vette a két napos szakmai megmérettetés.

A versenytanítások színhelyéül a GFF Gyakorló Általános Iskolája szolgált, ahol a szakvezetők szakmai segítséget nyújtva a versenytanító hallgatóknak, felkészítőiknek szervezte a tanítási órákat. A versenyen a neves zsűri azokat a kiváló hallgatókat láthatta a tanítási órákon, akiket előzetesen felkért külsős szakértő, szakvezető tanítók bíráltak tervezőmunkájuk, és filmen beküldött vágatlan tanítási órájuk nyomán. Dr. Lipcsei Imre dékán, főiskolai tanár megnyitó- és záró köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a pedagógusképző kar fontosnak tartja, hogy a legkiválóbbak megmérettethessenek, és legyen olyan szakmai konzultációs kör, lehetőség, ahol a hallgatók és felkészítőik eszmét cserélhetnek. Ami a Karunkat és a Gyakorlóintézményt jellemzi, a gyakorlatközpontúság, a gyermek-centrikusság, szakmai alaposság, a modern és klasszikus pedagógiai gyakorlat összhangja, mottója is lehet egy országos rendezésű rendezvénynek. A versenytanítások a gyakorló iskola második, harmadik, negyedik osztályában zajlottak, külsős felkért szakértők zsűrizésével.

A 2015. évi Országos Tanítási Versenyen 4-4 döntőbe jutott versenytanítást láthatott a zsűri, az előzetesen kihúzott témakör és tananyag megvalósításával. A hallgatóknak, és szakvezetőiknek egy éjszakájuk volt, hogy a tanítási órát megtervezzék, összeállítsák, a szükséges eszközöket előkészítsék.

Környezetismeret tantárgyból a tanítási órák zsűrizését követően a következő eredmények születtek:

I.helyezést ért el Szabó Réka, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem hallgatója.

II. helyezést ért el Szabó István, a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának végzős hallgatója.

III. helyezést ért el Etler Anna, a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának hallgatója.

IV. helyezést Szíjártó Angéla, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK Vitéz János Tanárképző Központjának hallgatója ért el.

Testnevelés tantárgyból:

I. helyezést Rocsik Dániel a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar hallgatója ért el.

II. helyezést ért el Kovács Dóra hallgató, Eötvös József Főiskola.

III. helyezést ért el Szabó Ferenc a Debreceni Református Hittudományi Egyetem hallgatója.

IV. helyezést az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója, Demeter Judit ért el.

Antoine  de Saint-Exupéry nyomán egy rövid kis történet rémlik fel bennem, ami útravalója azoknak a kiváló tanítójelölteknek, akik vállalták a megmérettetést, részt vettek a versenytanításon, széleskörű módszertani jártasságról, tárgyi tudásról tettek tanúbizonyságot, hogy fontosnak tartják a nemzet nevelését, a köznevelés ügyének szolgálatát, a lélekre való odahatást. Minden munka eleje az olthatatlan vágy ébresztése a teljesség és a beteljesedés irányába. Szeretettel várjuk vissza versenyzőinket Szarvas városba, az Alföld egyik parányi gyöngyszemébe.

A Pedagógiai Kar 2015. március 26-27-én a matematika tanítási versenynek ad otthont.

-BGy-

A rendezvény támogatói voltak: Szarvas Város Önkormányzata, Esztergályos Jenő ügyvezető igazgató Apáczai Kiadó Szarvasi Vízi Színház, Liget Wellness Konferencia Központ, Coop Zrt. Szarvas, City Bakers – Szrnka Balázs, Virág István – Fruit Duo Kkt. GFF Pedagógiai Kar, GFF Gyakorlóintézmény